Антенний тюнер

Відповісти
Ut5lp
Позивний: UT5LP
Has thanked: 10 times
Been thanked: 24 times

Антенний тюнер

Повідомлення Ut5lp »

Виникла необхідність у ручному тюнері.Дивлюсь,а такої теми в нас і нема.
Самі розповсюджені схеми,це Т-матч,Г-матч,і рідше Z-матч.
Найбільшими можливостями виблискує Т тюнер,але він вузькосмуговий (по діапазону треба підкручувати).
До того,він всех-таки,ФВЧ.А хотілось би фільтрануть все зайве.
Г тюнер є ФНЧ,має більшу смугу,що зручніше,але потребує малого кроку зміни індуктивності.В автоматичному тюнері це
не є проблемою,а в ручному,це потребує або два галетника,або купу тумблерів на кожну секцію котушки,що робить експлуатацію
страшенно незручною.
Виправити ситуацію можна плавно регулюючи зв'язок передавача і Г тюнера.Власне в Т і Z тюнерах він регулюється сама так.
Вийшло неочікувано добре.Можливості узгодження,майже,як у Т матча,смуга як у Г матча і він,таки,ФНЧ.
Треба зазначити,що при використанні мануальних тюнерів виникають ситуації,коли його можна накрутити при декільких положеннях
перемикача індуктивності.Вибирати потрібно варіант,де індуктивність меньша.
На схемі не вказаний діаметр каркаса,він 25мм.

Вкладення
TUNER г.GIF
TUNER г.GIF (7.54 Кіб) Переглянуто 41616 разів
UR5VFT
Позивний: UR5VFT
Has thanked: 468 times
Been thanked: 99 times

Re: Антенний тюнер

Повідомлення UR5VFT »

ТР1 ЗРОБЛЕНИЙ НА КІЛЬЦІ . БІНОКЛІ. РОЗМІР. МАРКА .ЧИСЛО ВИТКІВ 73!
UR5FFR
Has thanked: 106 times
Been thanked: 719 times

Повідомлення UR5FFR »

Ut5lp писав: Нед грудня 28, 2025 12:54 pm На схемі не вказаний діаметр каркаса,він 25мм.
Який крок намотки та діаметр дротe? Може є фото? На яку потужність усе це розраховано?
Ut5lp
Позивний: UT5LP
Has thanked: 10 times
Been thanked: 24 times

Повідомлення Ut5lp »

Тр1 це звичайний ШПТЛ на бублику з мю білш 1000.В мене якийсь імпорт,головне,щоб лінія мала хвильовий опір 50 Омів,а кожна обмотка мала індуктивність не меньше 50 мкГн для 3.5 МГц,для 1.9 треба не меньш 100 мкГн.
В мене лінія намотана скрученими чотирма дротами Ф 0,5мм у термостійкій ізоляції(по два в паралель),але це не обов'язково бо він не гріється зовсім!
Хвильовий опір перевіряв VNA.
Тепер котушка.Кроку немає,ала між секціями котушки запресовані шпичаки​​​​​​​,на яких відводи ці секціі трохи розділені.Провід 1.2 з емаллю.
Дав 150 Ватт​​​​​​​,ні чого не димить.КЗЄ звичайні 12-495 з прополотим ротором​​​​​​​,а в статорі сусідні пластини здавлені утконосами і ляпнуто цианокрилатом​​​​​​​,щоб не розходились  :)  Для 200 Ваттів і імпендансу 2000 Омів зазору в 1мм достатньо.
Фото приліпити не виходить​​​​​​​,смартафон блокує обмін по USB. А з смартфону на форум​​​​​​​,я ні коли не кріпив вкладення​​​​​​​​​​​​​​,буду ще пробувати​​​​​​​,може і вийде... 

Вкладення
IMG-7394f054f6fcd759581eea18e00ea4c0-V.jpg
Пенсіонер
Has thanked: 9 times
Been thanked: 94 times

Повідомлення Пенсіонер »

Ще конструктивні варіанти тюнера:
https://hfdx.at.ua/publ/prostoj_antenny ... r/9-1-0-71
vhftuner.gif
vhftuner.gif (24.01 Кіб) Переглянуто 38737 разів

UT8AS
Позивний: UT8AS
Has thanked: 47 times
Been thanked: 39 times

Повідомлення UT8AS »

Вітаю всіх! Тут є гарний тюнер від 4Z5KY, який я вже випробував як для антени так і для узгодження TRX і ПА...може кому стане у пригоді...катушки пробував різні, головне співвідношення витків між відводами...  
UR5FFR
Has thanked: 106 times
Been thanked: 719 times

Повідомлення UR5FFR »

Ut5lp писав: Нед грудня 28, 2025 12:54 pm Найбільшими можливостями виблискує Т тюнер,але він вузькосмуговий (по діапазону треба підкручувати).

Це не так. При налаштуванні Т-тюнера потрібно вибирати мінімальну індуктивність. Ось дивіться - навантаження має імпеданс 100ом. Два варіанти узгодженні з різною індуктивністю
Screenshot_2025_12_30-1.png
Screenshot_2025_12_30-2.png
В рфсім маркер стоїть на позначці return loss -9db - це відповідає КСХ=2. Бачимо що для котушки 3.3uH тюнер вийшов з досить вузькою смугою. А якщо зменшити індуктивність до 1,8uH то все набагато краще. До речі якщо індуктивність становить 1,5uH або менше то тюнер до КСХ 1.0 не узгоджується (немає рішення).
Ut5lp писав: Нед грудня 28, 2025 12:54 pm До того,він всех-таки,ФВЧ.А хотілось би фільтрануть все зайве.

На мій погляд треба розділяти мух від котлет :) Це було актуально у часи лампових ОДНОТАКТНИХ підсилювачів. Чому я підкреслив про "однотактних"? Тому що у них досить сильна друга гармоніка - вона лише на 7,5дб менша за основну. Як наслідок - необхідність досить високої добротності та вузької смуги від ланцюга узгодження у вигляді П-контура - типу одним пострілом двох зайців - узгоджуємо та фільтруємо

Але зараз всюди двотактні транзисторні підсилювачі. У них майже немає другої гармоніки. Є третя, але з меншою амплітудою. Також транзисторні підсилювачі майже усі мають на виході блок ФНЧ. Крім того ніхто не забороняє додатково поставити ТВ-фільтр з зрізом в 35-40МГц, хоча телебачення там вже давно нема
Ut5lp писав: Нед грудня 28, 2025 12:54 pm Г тюнер є ФНЧ,має більшу смугу,що зручніше,але потребує малого кроку зміни індуктивності.В автоматичному тюнері це не є проблемою,а в ручному,це потребує або два галетника,або купу тумблерів на кожну секцію котушки,що робить експлуатацію страшенно незручною.

Або варіометр і тоді усе буде зручно :)
Ut5lp писав: Нед грудня 28, 2025 12:54 pm Треба зазначити,що при використанні мануальних тюнерів виникають ситуації,коли його можна накрутити при декільких положеннях перемикача індуктивності. Вибирати потрібно варіант,де індуктивність меньша.

П-контур це взагалі така цікава штукенція. Я його досить досконало досліджував та навіть статтю у QEX опублікував.
На відміну від Т-тюнера, П-контур має найбільшу смугу пропускання (та найменшу добротність) при максимальній індуктивності. Тому для П-контура треба завжди вибирати максимальну індуктивність бо це менша добротність, більша смуга пропускання та менші втрати.
Також П-контур має зону де можливо два рішення для для однієї індуктивності. Це легко побачити на наступному графіку.
Screenshot_2024_08_16-2.png
Screenshot_2024_08_16-2.png (44.15 Кіб) Переглянуто 35263 разів
П-контур у якості тюнера не зовсім гарний вибір. Чому я декілька років тому написав ось тут Антенные тюнеры - векторный подход. Тобто Т-тюнер та Z-match дозволяють не ітераційне швидке налаштування з контролем узгодження по VNA. А П-контур такого не дозволяє - треба ітераційно крутити дві ємності у пошуках найкращого узгодження
Відповісти