Будуємо ламповий супер
-
- Has thanked: 43 times
- Been thanked: 294 times
Re: Будуємо ламповий супер
Фільтр треба узгоджувати у будь якому разі - інакше буде погано працювати. Якщо на 80/40 робити то можна й ЕМФ ставити, але краще на мій погляд кварцевий фільтр та 40/20.
Намалював дводіапазонну схему. Добавив ще один контур в аноді V2.2 на частоту передачі - це дозволило спростити комутацію та повністю розв'язати вхід/вихід. Також зробив АРП. Працює на змінені провідності діодів які шунтують навантаження каскаду ППЧ на V2.1 Ще треба зробити придушення підсилення при передачі, бо його тут буде забагато.
Для мікрофону потрібен підсилювач. Можна щось на одному транзисторі зробити або краще поставити з АРП на BA3308
Намалював дводіапазонну схему. Добавив ще один контур в аноді V2.2 на частоту передачі - це дозволило спростити комутацію та повністю розв'язати вхід/вихід. Також зробив АРП. Працює на змінені провідності діодів які шунтують навантаження каскаду ППЧ на V2.1 Ще треба зробити придушення підсилення при передачі, бо його тут буде забагато.
Для мікрофону потрібен підсилювач. Можна щось на одному транзисторі зробити або краще поставити з АРП на BA3308
-
- Позивний: UR5XOU
- Has thanked: 84 times
- Been thanked: 27 times
Цікаво, а якщо ввести регулятор підсилення ПЧ ? Його ж можна буде релюшкою перемикати на подільник в режимі передачі, таким чином зменьшуючи рівень сигналу на вихідну лампу.UR5FFR писав: ↑Пон грудня 05, 2022 10:33 am Фільтр треба узгоджувати у будь якому разі - інакше буде погано працювати. Якщо на 80/40 робити то можна й ЕМФ ставити, але краще на мій погляд кварцевий фільтр та 40/20.
Намалював дводіапазонну схему. Добавив ще один контур в аноді V2.2 на частоту передачі - це дозволило спростити комутацію та повністю розв'язати вхід/вихід. Також зробив АРП. Працює на змінені провідності діодів які шунтують навантаження каскаду ППЧ на V2.1valve_trx_v02.pngЩе треба зробити придушення підсилення при передачі, бо його тут буде забагато.
-
Хм... А якщо замінити лампи ось так: V2.1 - 6Ж52П (6Ж9П), V2.2 та V3.1 - 6Н23П, V3.2 - 6К4П (6К13П), і чи можливо замість 6П15П використати щось трохи потужніше... наприклад 6Є5П або ГУ-19 ?
-
Так замінити можна. Але на одну лампу більш стає. А навіщо вам регулювати підсилення по ПЧ? Якщо треба поріг/затримку АРП регулювати оперативно - так є ж R26 для цього
Я тут сьодні міркував на тему вихідного каскаду. Для підсилення НЧ треба клас А, для ВЧ - AB/B. Тобто треба негативну напругу на першу сітку і змінювати залежно від RX/TX, а катод на землю. У 6П15П максимальна 12вт, думаю що 10-15вт з неї мабуть можна отримати.
Другий варіант - 6П45С з безтрансформаторним живленням, а 6П15П як ПНЧ.
Тут ще питання живлення вилазять. Транси і все таке. Хотілось би щось імпульсне безтрансформаторне, або напряму з розетки.
Якщо є варіанти вихідного каскаду - кидайте, будемо думати
-
Затримку АРП краще (як мені здається) зробити ступінчатою, перемикати звичайним тумблером. А регулювання підсилення ПЧ... мені щось подумалось, що в такому випадку можна відмовитись від аттенюратора по входу, та й АРП по ПЧ можна буде зробити.UR5FFR писав: ↑Вів грудня 06, 2022 8:23 pmТак замінити можна. Але на одну лампу більш стає. А навіщо вам регулювати підсилення по ПЧ? Якщо треба поріг/затримку АРП регулювати оперативно - так є ж R26 для цього
Я тут сьодні міркував на тему вихідного каскаду. Для підсилення НЧ треба клас А, для ВЧ - AB/B. Тобто треба негативну напругу на першу сітку і змінювати залежно від RX/TX, а катод на землю. У 6П15П максимальна 12вт, думаю що 10-15вт з неї мабуть можна отримати.
Другий варіант - 6П45С з безтрансформаторним живленням, а 6П15П як ПНЧ.
Тут ще питання живлення вилазять. Транси і все таке. Хотілось би щось імпульсне безтрансформаторне, або напряму з розетки.
Якщо є варіанти вихідного каскаду - кидайте, будемо думати
На рахунок живлення, я так міркую, що було б добре анодні напруги зробити +150-180в, крім вихідної.
На рахунок вихідного каскаду... Чому б не поставити дві 6П15П ? до 20вт можна буде зняти. Бо щось не дуже хочеться пхати туди 6П45С, яка любить збуджуватись, та й дістати її зараз не зовсім просто.
-
Затримка АРП визначає рівень з якого починає працювати АРП. Комусь подобається з рівня шумів діапазону, комусь вище. Тому повільне регулювання.
Наступна версія трансівера R12R14R32 задають підсилення при передачі. На виході дві 6П15П. При прийманні одна з них відключається. S6 обирає зміщення на першій сітці - у режимі приймання це десь -2в для класу А, при передачі -6в..-8в для класу АВ/В.
Наступна версія трансівера R12R14R32 задають підсилення при передачі. На виході дві 6П15П. При прийманні одна з них відключається. S6 обирає зміщення на першій сітці - у режимі приймання це десь -2в для класу А, при передачі -6в..-8в для класу АВ/В.
-
Гм, це цікаво... Але чи не забагато напруг живлення?UR5FFR писав: ↑Сер грудня 07, 2022 3:37 pm Затримка АРП визначає рівень з якого починає працювати АРП. Комусь подобається з рівня шумів діапазону, комусь вище. Тому повільне регулювання.
Наступна версія трансівераvalve_trx_v03.pngR12R14R32 задають підсилення при передачі. На виході дві 6П15П. При прийманні одна з них відключається. S6 обирає зміщення на першій сітці - у режимі приймання це десь -2в для класу А, при передачі -6в..-8в для класу АВ/В.
+300, +200, +12, -15, +5, ~6.3
-
Я пропоную, всі анодні напруги (окрім вихідного каскаду) зменьшити до +180в (в цьому разі можна іх буде стабілізувати як у малоламповому RU6BK), +300в взяти перед стабілізатором, а +12 та -15 здобути за допомогою простих помножувачів з накальної напруги