Германій? Германій!
-
- Has thanked: 43 times
- Been thanked: 294 times
Re: Германій? Германій!
Якось завумно дуже - я не розумію як тут зворотній зв'язок в каскадах працює - у тебе ж сигнал подається в емітер та частково на базу. Та й контуров дофіга. Треба окремі тракти робити, бо фігня виходить.
АРП в бази подавати це моветон. А якщо каскад охоплено НЗЗ (негативним зворотнім зв'язком) то така АРП працювати не буде, по підсилення каскаду задається саме НЗЗ. Тобто каскад до останнього буде намагатися держати рівень підсилення а потім дуже різко впаде до нуля бо транзистор закриється.
Для ЧМ АРП не потрібно - там підсилення на максимум робимо. Навіть корисно сигнал обмежувати до прямокутника щоб давити паразитну АМ.
Для ЧМ потрібно більше підсилення - два каскаду як ті намалював буде мало.
Я спробував намалювати АМ-ЧМ тракт. Ось таке вийшло. В режимі ЧМ АРП відключається. Дещо забагато комутації як на мій погляд. Але працювати повинно.
Все ж таки я вважаю що треба окремо робити АМ від ЧМ.
АРП в бази подавати це моветон. А якщо каскад охоплено НЗЗ (негативним зворотнім зв'язком) то така АРП працювати не буде, по підсилення каскаду задається саме НЗЗ. Тобто каскад до останнього буде намагатися держати рівень підсилення а потім дуже різко впаде до нуля бо транзистор закриється.
Для ЧМ АРП не потрібно - там підсилення на максимум робимо. Навіть корисно сигнал обмежувати до прямокутника щоб давити паразитну АМ.
Я спробував намалювати АМ-ЧМ тракт. Ось таке вийшло. В режимі ЧМ АРП відключається. Дещо забагато комутації як на мій погляд. Але працювати повинно.
Все ж таки я вважаю що треба окремо робити АМ від ЧМ.
-
- Позивний: UR5XOU
- Has thanked: 84 times
- Been thanked: 27 times
Так там ПЧ АМ 465кгц, а ПЧ ЧМ - 10.7мгц, от і виходить, що в режимі АМ працюють нижні контура, і транзистори будуть ввімкнені ОЄ, а режимі ЧМ - верхні контура, транзюки виходять ввімкнені з ОБUR5FFR писав: ↑П'ят вересня 13, 2024 12:39 pm Якось завумно дуже - я не розумію як тут зворотній зв'язок в каскадах працює - у тебе ж сигнал подається в емітер та частково на базу. Та й контуров дофіга. Треба окремі тракти робити, бо фігня виходить.
Все ж таки я вважаю що треба окремо робити АМ від ЧМ.2024-09-13_15-35-37.png
-
Так - да, буде працювати. Але сенсу робити другу ПЧ 10.7МГц нема ніякого. Тим паче що фільтри для ЧМ на 465кГц коштують копійки
-
- Позивний: UT5LP
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 13 times
Перед війною я робив подібне на германіі.АРП на переподілі струмів,тільки в змішувачі.Замітив одну особливість,глибина АРП помітно
залежить від прохідної ємності транзисторів.Найращими виявились ГТ322,гірше ГТ308,ще гірше П416.
На жаль схема збереглась,тільки другої ПЧ. Як що вимкнути живлення ОГ,детектор нормально детектує АМ.
залежить від прохідної ємності транзисторів.Найращими виявились ГТ322,гірше ГТ308,ще гірше П416.
На жаль схема збереглась,тільки другої ПЧ. Як що вимкнути живлення ОГ,детектор нормально детектує АМ.
-
Так, якщо заводити АРП у змішувач таким чином то її глибина буде суттєво залежати від ємностей транзистора, бо навіть якщо він закрит сигнал ПЧ буде "пролазити" через ці ємності. ГТ322 взагалі хвалять для каскадів ПЧ і не тільки.Ut5lp писав: ↑П'ят вересня 13, 2024 6:24 pm Перед війною я робив подібне на германіі.АРП на переподілі струмів,тільки в змішувачі.Замітив одну особливість,глибина АРП помітно
На жаль схема збереглась,тільки другої ПЧ.
Як що вимкнути живлення ОГ,детектор нормально детектує АМ.
Жаль що нема повної схеми. Можливо пам'ятаєте яким був перший змішувач та підсилювач по першій ПЧ?
-
Звісно пам'яаю
Спочатку був такий самий,як і другий.Подавати на нього АРП виявилось занадто...АРП зняв.
Але інколи приймач "підспівував" про піднебесну.Викинув.Дуже не погано працював змішувач на чотирох 322 по схемі Дроздова(з передавача RA3AO)
але мені здалось,що схема занадто громіздка,з купою бубликів...Хотілось простіше.
Скінчилось усе,звичайним діодним змішувачем на КД503 з широкосмуговим підсилювачем на 3-х ГТ322 впаралель.
Перша ПЧ була змінна,ГПД і ФСС перелаштовувався КПЕ з Океана,перший гетеродин кварцований(завжди вище)
-
Ось такий?
То це виходить був а-ля UW3DI в германії?Ut5lp писав: ↑П'ят вересня 13, 2024 8:09 pmале мені здалось,що схема занадто громіздка,з купою бубликів...Хотілось простіше.
Скінчилось усе,звичайним діодним змішувачем на КД503 з широкосмуговим підсилювачем на 3-х ГТ322 впаралель.
Перша ПЧ була змінна,ГПД і ФСС перелаштовувався КПЕ з Океана,перший гетеродин кварцований(завжди вище)
-
Так,він.тільки в базах був ще один бублик,а в середню точку резестивний поділювач.
струм був,десь 0,5-1 мА без сигналу гетеродину.
В єміттерах резистори шунтовані 0,1мкф.
Я б сказав а-ля ДЛ79 на германіі
Там ФСС првильний а в ДІ ніхт!
струм був,десь 0,5-1 мА без сигналу гетеродину.
В єміттерах резистори шунтовані 0,1мкф.
Я б сказав а-ля ДЛ79 на германіі
Там ФСС првильний а в ДІ ніхт!