Можете підказати якийсь алгоритм розрахунку вихідного трансформатору ? Може стаття якась щоб там було чітко і конкретно . Як рахувати транс для ібж я знаю а як вихідний в ум ні . АІ це добре але не зовсім те .UR5FFR писав: ↑Нед липня 19, 2026 11:40 am 3.5МГц міряв з ФНЧ на 7МГц, тому потужність вийшла дещо завищена. Зібрав нормальний ФНЧ та ще раз провів заміри. На вхід подавав 5-7Вт. Вийшло ось такКод: Виділити все
80м 230Vpp 133W 40м 230Vpp 133W 20м 190Vpp 90W 15м 182Vpp 82W 10м 96Vpp 23WТак, це звичайний бінокль. Якщо на трубках то треба міряти індуктивність бо в них може дуже сильно гуляти мю. Кільця теж підійдуть. Розрахунки досить непогано мені зробив діпсік. Я йому дав кількість кілець та їх розміри марку фериту. Він мені порахував індуктивність обмоток та їх реактанс на нижчий частоті. Це важливо бо реактанс вторинної обмотки повинен десь у 10 разів бути вищий чим опір навантаження. тобто 500 ом та більше. Також він мені порахував потужність яку витримає трансформатор.
Підсилювач на IRF
-
Freddy
- Has thanked: 29 times
- Been thanked: 56 times
Re: Підсилювач на IRF
-
UR5FFR
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 876 times
Ось тут рахувалка в екселі https://www.ur5ffr.com/viewtopic.php?p=3360#p3360
Там є як пушпул так і однотакт. Вона дозволяє прикинути максимальну потужність яку можна отримати з заданим співвідношенням витків вихідного трансформатору. Реальна буде менша. Ось наприклад розрахунок для цього підсилювача. Ron узято з даташиту. Якщо його нема але є крутизна S то рахуємо Ron = 1/S. Бачимо що 140Вт - це абсолютний максимум в ідеалі. На практиці впливають ємності переходів та конструктивні втрати. Тому на 80м маємо лише 133Вт, що досить непоганно. Також дивимося що Pd (power dissipation) та струми не перевищували даташитних. Для IRF630 струм постійний (середній) Id0 4.5А, в даташиті 6,5А тому усе ок.
Pd = 38Вт. Силікон та слюда у якості прокладок не підходят. Бо слюда при температурі 50С дозволить 34Вт розсіювати. А ось керамічна прокладка з оксиду алюмінія дасть 43Вт - цього вже досить. Але без прокладок ще більше та безпечніше.Конструктивно треба робити мінімальну кількість витків. Зазвичай роблять першу обмотку у вигляді трубки, а вторинну мотають МГТФ або коаксіалом. За мінімальну індуктивность я вже писав у попередньому пості - дивимося щоб реактанс не менш ніж у 10 разів був більший ніж опір навантаження. Об'єм ферита рахуємо так щоб він витримав потужність - тут краще діпсік щоб разрахував
PS Формули для розрахунків брав з книжки по підсилювачам потужності на англійскій мові. Якщо кому цікаво можу пошукати.
робив я схожий підсилювач,тільки транзюки там стояли класично.вих. бінокль з трубок амідон 28х17х9 первичка-мідна фольга трубки, живлення 24в в полувіток,короче 1:3. в результаті-кпд ніже плінтуса, на вих. меандр,моща далека від прикидочної, феріт бінокля грівся скаженно....зробив транс 1:2 і все покращилось...так шо счіталки діло хороше,але після них, інколи, приходиться все виправляти руцями...ну у мене так...
да і ще по поводу мін. кількості витків транса. я спробував замість ШПТ намотати ШПТЛ 1:2 . мотав коаксіалом приблизно 20ом. перша обмотка 2витка-земляна оболонка кабеля,друга центральна жила 4 витка-це ще покращило роботу підсилювача.дані я не фіксував тому все це виглядає як бла-бла...ну як є,завжди можна видалити.
да і ще по поводу мін. кількості витків транса. я спробував замість ШПТ намотати ШПТЛ 1:2 . мотав коаксіалом приблизно 20ом. перша обмотка 2витка-земляна оболонка кабеля,друга центральна жила 4 витка-це ще покращило роботу підсилювача.дані я не фіксував тому все це виглядає як бла-бла...ну як є,завжди можна видалити.
-
Freddy
- Has thanked: 29 times
- Been thanked: 56 times
ЦікавоUR5FFR писав: ↑Нед липня 19, 2026 12:54 pmОсь тут рахувалка в екселі https://www.ur5ffr.com/viewtopic.php?p=3360#p3360
Там є як пушпул так і однотакт. Вона дозволяє прикинути максимальну потужність яку можна отримати з заданим співвідношенням витків вихідного трансформатору. Реальна буде менша. Ось наприклад розрахунок для цього підсилювача. Ron узято з даташиту. Якщо його нема але є крутизна S то рахуємо Ron = 1/S. Бачимо що 140Вт - це абсолютний максимум в ідеалі. На практиці впливають ємності переходів та конструктивні втрати. Тому на 80м маємо лише 133Вт, що досить непоганно. Також дивимося що Pd (power dissipation) та струми не перевищували даташитних. Для IRF630 струм постійний (середній) Id0 4.5А, в даташиті 6,5А тому усе ок.
Pd = 38Вт. Силікон та слюда у якості прокладок не підходят. Бо слюда при температурі 50С дозволить 34Вт розсіювати. А ось керамічна прокладка з оксиду алюмінія дасть 43Вт - цього вже досить. Але без прокладок ще більше та безпечніше.Screenshot_2026_07_19-1.pngКонструктивно треба робити мінімальну кількість витків. Зазвичай роблять першу обмотку у вигляді трубки, а вторинну мотають МГТФ або коаксіалом. За мінімальну індуктивность я вже писав у попередньому пості - дивимося щоб реактанс не менш ніж у 10 разів був більший ніж опір навантаження. Об'єм ферита рахуємо так щоб він витримав потужність - тут краще діпсік щоб разрахував
PS Формули для розрахунків брав з книжки по підсилювачам потужності на англійскій мові. Якщо кому цікаво можу пошукати.
-
UR5FFR
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 876 times
Трохи сьогодні порозважався та попалив мосфетів
Найбільшу потужність видав IRFZ44. Але недовго. IRF530 від нього відстав але теж сгорів падлюка на 80ці. Ємності затворів у обох досить великі - китайський тестер показує 1,8 та 1,5нф. Схоже що на 80ці десь резонанс виникає бо інакше пояснити цифри неможливо.
Більш цікаво було подивитися на IRF520. Він майже такий як 630й по параметрам але максимальна напруга у двічі менша (100в) та ємності менші ніж у 630. Але 5Вт на вході для нього виявилося замало бо в нього майже у двічі менша крутизна. Підняв до 7Вт та стало краще. Але я не бачу якихось суттєвих переваг в порівняні з IRF630.
Перша колонка референсна з попередніх вимірювань IRF630.
Більш цікаво було подивитися на IRF520. Він майже такий як 630й по параметрам але максимальна напруга у двічі менша (100в) та ємності менші ніж у 630. Але 5Вт на вході для нього виявилося замало бо в нього майже у двічі менша крутизна. Підняв до 7Вт та стало краще. Але я не бачу якихось суттєвих переваг в порівняні з IRF630.
Перша колонка референсна з попередніх вимірювань IRF630.
Які саме транзистори? Ємність затвору міряли?
Це що за трубки такі? З якого матеріалу?
Це або перегрузка по входу. Або трансформатор невірно розраховано
Значить не той матеріал амідону, або взагалі не амідон
Рахувалка не враховує емності, а вони суттєво впливають на роботу підсилювача.