Давно в мене свербіло зробити щось на ирф двотактне. Але так щоб транзистори можна було без усіляких прокладок на радіатор ставити, бо прокладки - це не є гаразд. Вони суттєво обмежують потужність розсіювання та підвищують температуру кристалу. Отже drain на землі. При цьому живлення буде негативне. Схема такаНа вході 2-3Вт - на виході 100Вт 80м, 100Вт 40м, 55Вт 20м. Вище не перевіряв. При живленні 24в вихідна напруга обмежена на рівні 200Vpp (100Вт). Більше на мій погляд не треба, бо при 100Вт та ККД 50% на кожному транзисторі буде розсіюватися приблизно по 50Вт, а по даташиту у IRF630 максимальна потужність розсіювання 74Вт. тобто є деякий запас міцності.
КСХ по входу приблизно 1 на 80, та 1,4 на 40/20м (вхідний опір ~35ом).
Т1 - BN43-202, первинна обмотка 2 витка, вторинні - по одному витку. Т2 - саморобний бінокль на кільцях К16х8х6 M1000HM- два стовпчика по 5 кілець. Вторинна обмотка - три витка. У якості дроту для вторинної обмотки узяв RG-316. Обплетення і центральну жилу з'єднав разом. Отримав досить товстий дріт. Струм спокою 120мА на кожний транзистор. Незважаючи на досить вільний монтаж ніяких збуджень немає.Це не закінчена конструкція - ще буду з неї працювати. Треба спробувати IRF520 - з ними повинна бути більша потужність на 20м
Кому цікаво розібратися з схемою рекомендую почитати Вверх тормашками. Усилитель с заземленным коллектором
Підсилювач на IRF
-
UR5FFR
- Has thanked: 133 times
- Been thanked: 865 times
Re: Підсилювач на IRF
Щоб було зрозуміло чому такі викрутаси і за що йде боротьба. Діпсік порахував мені що якщо встановити ирф630 на радіатор через синю китайську силіконову термопрокладку то максимальна потужність розсіювання не перевищує 15-17Вт при температурі радіатора 50С. Якщо дати вище то сгорить перехід через тепловий пробій. Навіть якщо підтримувати температуру радіатора на рівні 30С (а це майже постійно працюючій кулер) більше 20Вт не вийде, бо прокладки ці таке собі гівно. Слюда краще. З нею можна вже 35Вт відвести при 50С. А ось без прокладок коли стоїть то 55Вт без проблем. А з кулером ще більше.
Чому рахуємо теплову потужність? Якщо підсилювач працює у класі В то його ККД приблизно 50%. Тобто 100Вт на виході, а 100Вт - у тепло. Це по 50Вт на один транзистор. Бачимо що з прокладками буде перегрів кристалу та пробій.
Чому не поставити транзистори у ізольованому корпусі? Бо в них дуже погана максимальна потужність розсіювання - зазвичай у 2-3 рази менша ніж у аналогічного транзистора з металевим корпусом.
Чому рахуємо теплову потужність? Якщо підсилювач працює у класі В то його ККД приблизно 50%. Тобто 100Вт на виході, а 100Вт - у тепло. Це по 50Вт на один транзистор. Бачимо що з прокладками буде перегрів кристалу та пробій.
Чому не поставити транзистори у ізольованому корпусі? Бо в них дуже погана максимальна потужність розсіювання - зазвичай у 2-3 рази менша ніж у аналогічного транзистора з металевим корпусом.