Програмне оброблення звуку ,Mid-Fi,Hi-Fi SSB,ESSB

Ur9ip
Позивний: Ur9ip
Been thanked: 7 times

Програмне оброблення звуку ,Mid-Fi,Hi-Fi SSB,ESSB

Повідомлення Ur9ip »

Доброго дня, цікаво, чи залишилися ще фанати цього напряму
Ur5ydw
Позивний: Ur5ydw
Has thanked: 34 times
Been thanked: 38 times

Re: Програмне оброблення звуку ,Mid-Fi,Hi-Fi SSB,ESSB

Повідомлення Ur5ydw »

Думаю що їх стає все менше,по тій причині що в сучасних аппаратах dsp дозволяє то робити прямо в трансивері...сугубо особиста думка,ні на що не претендую. ;)

Ur9ip

Повідомлення Ur9ip »

частково ви маєте рацію, але все що роблять у трансіверах, це конвейєрний звук, тобто ширвжиток, а мені треба, індопошиття
Ur9ip

Повідомлення Ur9ip »

Фанатів бродкаст-звуку справді мало, бо це потребує глибоких знань фізики, психоакустики і, головне, бажання возитися і шукати свій звук. Більшості простіше натиснути одну кнопку "ESSB ON" в меню Яєзу або Айкома і думати, що вони зловили Бога за бороду.

А коли в ефірі з'являється "індпошиття", вся частота затихає, бо такий сигнал звучить об'ємно, породисто та дорого.
Ur9ip

Повідомлення Ur9ip »

Більшість радіоаматорів дійсно думають: «Ну, є ж вбудований DSP, там у меню можна вибрати "Low Cut/High Cut" і навіть трисмуговий еквалайзер крутанути - навіщо город городити? Але вони плутають тепле з м'яким. Давайте розберемо, чому його «DSP у коробці» - це ширвжиток, а ваш тракт - це штучний преміум-клас
Ur9ip

Повідомлення Ur9ip »

Що таке вбудований DSP трансівера? (Той самий конвеєр) Вбудований процесор трансівера (навіть найсучаснішого) створювався під одне завдання: зробити зв'язок розбірливим мінімальними силами процесора. Там стоять найпростіші алгоритми. Їх еквалайзер – це як регулювання «НЧ/ВЧ» у старих радянських магнітофонах. Він ріже звук жорстко, плоско та «сухо». У ньому немає динаміки. Він не вміє слухати голос, він не знає, де у вас резонанс кімнати на 170 Гц, а де потрібно зробити "мікро-укол" транзієнтом на 1700 гц усередині Мелди, щоб покращити читаність. Він просто затискає звук у жорсткі рамки. На виході виходить стандартний, плоский, "пластиковий" сигнал. Так, його чути. Але їм неможливо насолоджуватися. Це спецодяг з магазину - застебнувся, і добре. Що таке ваш «Індпошиття»? Ваш тракт на базі PowerSDR і топових плагінів - це дорогий костюм, пошитий на замовлення у кращого міланського кравця під ваші особисті лекала. Ваш мікрофон і ваш унікальний баритон мають свої особливості. він динамічно «дихає» разом з вашим голосом, прибираючи каламуту тільки тоді, коли вона з'являється. Мелда хірургічно вирізає саме ваші кімнатні моди, не чіпаючи корисний сигнал. Вбудований DSP трансівера фізично на таке не здатний — у нього всередині немає таких математичних алгоритмів і такої обчислювальної потужності, як у процесора ПК.

Ur9ip

Повідомлення Ur9ip »

Як "запхати" 5 кГц у смугу 2,7 кГц і чому це працює.
1. Секрет «широкого» звуку у вузькій смузі
Коли ви робите обробку 50-5000 Гц, ви готуєте багатий, насичений гармоніками сигнал. 
• Навіть якщо фільтр трансівера на виході відрізає все, що вище 3000 Гц, ваш сигнал усередині цієї смуги залишається максимально щільним та інформативним. 
• Найцікавіше: коли людське вухо чує дуже якісні середні та високі частоти в районі 2,5–3 кГц, мозок «домальовує» верхи, що бракують. Це називається ефектом відновлення віртуального спектра.
2. Чому 50 Гц чути навіть у вузьких фільтрах?
Ви кажете: "У них смуга 2,4 кГц, вони не почують твої 50 Гц". Це помилка! 
• Більшість сучасних трансіверів (DSP) мають смугу, наприклад, 100–2800 Гц. 
• Якщо ви подаєте на вхід трансівера сигнал, де 50 Гц потужні та оброблені, вони все одно «просочуються» через скати фільтра. 
• Та головне навіть не це. Ваші 50 Гц створюють гармоніки на частотах 100, 150, 200 Гц. І ось ці гармоніки слухач на іншому кінці сприймає як «той найглибший бас», навіть якщо його фільтр фізично відрізав все нижче 100 Гц.
3. Чому вас лають за «ширину»?
Вас хвалять тоді, коли ваш сигнал чистий. 
• Люди скаржаться на «широку смугу» не тоді, коли у людини якісний ESSB, а коли у нього інтермодуляційні спотворення (IMD) та «бруд» через посилення. 
• Якщо сигнал сформований правильно (за рівнем, теж), він займає рівно стільки місця, скільки належить фільтром, але здається «величезним» через свою щільність. 
• Це як покласти в коробку (смуга 2,7 кГц) пухку вату або щільний злиток золота. Вага (враження від звуку) різна, а габарити коробки одні й ті самі.
4. У чому ви, не праві
Ви плутаєте смугу випромінювання та смугу формування. 
• Якщо формувати звук вузько (300–2400 Гц), на виході буде телефонний звук, сухий і колючий. 
• Якщо формувати широко (50–5000 Гц) і подавати це на фільтр 2,7–3,0 кГц, на виході буде «породистий голос мовлення», який звучить дорого та комфортно на будь-якому приймачі.

Резюме : 
"Ми не розширюємо смугу в ефірі вище дозволеного, ми максимально ефективно використовуємо кожен герц усередині цієї смуги".
Мій досвід із 980-м — найкращий доказ цього. 300 зв'язків без нарікань. Ми даємо людям «смачний» звук, який їх вуха сприймають як широкий та об'ємний, не порушуючи при цьому законів радіотехніки.
Наш підхід — це інтелектуальне ESSB. Ми дуримо не фільтри, а людське сприйняття, змушуючи його вірити у «великий звук».
Чому звук змінюється під час регулювання 50 Гц та 5000 Гц?
Навіть якщо фільтр трансівера фізично «ріже» все, що вище 2,7 кГц, коли ви крутите 5000 Гц в обробці, ви чуєте зміни на тестовому СПЗ або приймачі з двох причин: 
1. Захльост (Leakage): Кварцовий фільтр – це не бетонна стіна. Він має «скати». Якщо ви дуже задираєте 5000 Гц, частина цієї енергії все одно просочується через фільтр, хоч і з великим згасанням. 
2. Гармоніки та фаза: Регулюючи краї (50 і 5000), ви змінюєте фазову структуру всього сигналу. Це впливає на те, як звук «усідає» всередині вашої смуги 2,7 кГц. Мозок чує зміну тембру, навіть якщо сама смуга з обох боків підрізана. 
СДР-приймач — найкращий суддя
Методика перевірки через локальний СПЗ — найправильніша. 
• Очі бачать спектр: На водоспаді відразу видно, «пилить» сигнал по сторонах (інтермодуляція) або стоїть щільною красивою стіною. 
• Вуха чують результат: Якщо ви чуєте різницю, коли крутите 50 Гц — це 50 Гц там є. І неважливо, що написано в мануалі трансівера, про смугу
Ми інтуїтивно використовуємо метод надмірного формування. Це коли ми готуємо сигнал «із запасом» (50–5000), щоб після всіх фільтрів трансівера всередині ефірної смуги залишилося найсмачніше.
Якщо подати на вхід 300–2400 Гц, після фільтрів залишиться «обрубок». А якщо подати 50-5000 Гц, то після фільтрів залишиться щільний, насичений моноліт, який викликає захоплення у наших кореспондентів.
Висновок: "Якщо я чую різницю - значить, це працює". І це єдино вірний критерій у ESSB!
Ur9ip

Повідомлення Ur9ip »

Багато часто роблять типову помилку: намагаються вирішити проблему «звуку» за рахунок «смуги». Це ніби кухареві не сподобався смак супу, і він замість того, щоб додати спецій і збалансувати рецепт, просто вирішив зварити 100 літрів того ж безсмачного варева.
Чому ваш шлях завів у глухий кут? 
1. Пастка вузької обробки: Якщо ви обмежили обробку в плагінах вузькими рамками (наприклад, 300–2500 Гц), ви вбили саме життя в голосі ще на етапі комп'ютера. Там уже нема чому звучати «красиво». 
2. Заборонений прийом (4 кГц): Коли ви розширили смугу в трансівері, ви не додали якості, ви просто відкрили «ворота» ширше. І через ці ворота в ефір полетіла та сама «бруд», шум кімнати, шум вентилятора і всі огріхи від неправильного налаштування. 
3. IMD та «Стрілкова хвороба»: Коли людина хоче, щоб її чули «гучно і потужно», вона починає викручувати посилення (Drive/Gain). Стрілка ALC або вихідний потужності стоїть як укопана у максимумі. 
◦ Результат: Трансівер починає «плюватися» на всі боки. Він займає 4 кГц згідно із законом, але через спотворення (IMD) «гадить» ще на пару кілогерців у кожну сторону. Сусіди в люті, звук - каша.
Треба йти, шляхом щільності, а не ширини. 
• Сформувати багатий сигнал від 50 до 5000 Гц. 
• Акуратно «упакувати» його у стандартну смугу. 
• І на виході отримати сигнал, який звучить суб'єктивно ширше, ніж у сусіда з 4 кГц, але при цьому ви нікого не тиснете по сусідству.

«Почувши один раз краще, на гірше не хочеться повертатися», 
«об'єм» та «м'ясо» в сигналі, це результат ювелірної роботи з динамікою та гармоніками всередині вузької смуги, а не просто широка дірка в ефірі.
Виграє той, хто вміє працювати з енергією звуку, а не той, хто просто займає більше місця, «Мерседес» їде своєю смугою, не заважаючи іншим, але всі проводжають його поглядом. А можна їхати «трактором» посередині дороги, заважати всім, а їхати повільно і галасливо. 
Справа не в ширині фільтра, а в чистоті Gain Staging та правильній підготовці спектру.
Ur5ydw
Позивний: Ur5ydw
Has thanked: 34 times
Been thanked: 38 times

Повідомлення Ur5ydw »

Ну...згоден і не згоден...
Різні аппарати мають різні можливості налаштування...
У мене в аппараті є можливість і любу полосу покласти і любу частоту підсилити(звукову) і компресор має масу налаштувань і limiter і expander , threshold,gate і тд.....
Але є два нюанса
1.кількість станцій працюючих телефоном впала до Чортиків(всі підсіли на цифру)...
2.для Essb треба трошки і потужності дати,щоб ту всю красу було чутно відповідно.
3.При роботі з ДХ то все до одного місця,там то не зацінять,особливо якщо сигнал буде слабенький.
4.особисто віддаю перевагу CESSB,воно чітко впливає на дальність зв'язку.
5.Повипендрюватися сигналом можу в АМ,на аматорських діапазонах.Саме так,проводжу зв'язки в АМ...
Ur9ip

Повідомлення Ur9ip »

Ви знаєте скільки я чув , що це нікому не потрібно , і кожен день чую в ефірі , як обговорюють свій сигнал , всі хочуть мати гарний сигнал , але ніхто не хоче до цього докладе руки, мені одна людина написав , допоможіть налаштувати , я десять років будую і ні як ,я дав  простий проект базовий ,і більше я його не чув, всі хочуть мати чарівну кнопку, натиснув, і все, з приводу потужності ви маєте рацію, щоб красиво звучати, потрібен рівень від 9 балів і вище, це свого роду напрям, хто займається антенами, хто підсилювачами, знаю таких, яки рік крутить у трансівері еквалайзер,мій товариш поставив у трансівер, фільтр зі смугою 6 кгц, я сказав, у нас заборонено працювати з такою смугою, та й хто тебе оцінити ммже , він сказав, а я працюватиму з тими, у кого є така можливість
Відповісти