Приймач спостерігача RX3308

Андрій_UR3ILF
Позивний: UR3ILF
Has thanked: 21 time
Been thanked: 76 times
Контактна інформація:

Re: Приймач спостерігача RX3308

Повідомлення Андрій_UR3ILF »

Я таке робив і щоб нормально працювало резистор у базу регулюючого транзистора ставив 560к і транзистор ВС847 відбирав з максимальною беттою. Або польовик де току затвору нема. Інакше велика залежність струму бази на  час  розряду накопичувального конденсатора АРУ. Тобто чим більше сигнал на вході, бiльше ток бази i  тим менше час відновлення, а потрібно  навпаки. Може у вас великий ефірний шум, АРУ їм підперто і не чути. У мене шум на дуже малий і різницю вiдновленя АРУ відразу чути. Антенна активна приймальна резонансна вынесена в лiс.

UR5FFR
Has thanked: 131 time
Been thanked: 840 times

Re: Приймач спостерігача RX3308

Повідомлення UR5FFR »

Трохи прогресу. Зібрав приймач з одним перетворенням. Слухав сьогодні етер - працює просто чудово. КФ зробив на частоту 8МГц на "човниках". Цікаво що його параметри співпадають з КФ зробленим з великих кварців на 5МГц - характеристичний опір так само становить 560ом. Для отримання смуги 2,4кГц треба ємності 39пф, для смуги 2,7кГц - 33пф. Я ставив 39пф бо мені більш подобається вузька смуга.
Схема майже без змін. Лише у ланцюгу АРП С23 було збільшено до 47мкф.
Ось слухаю морську навігацію на 80ці :)
photo_2026-05-08_22-38-31.jpg
Андрій_UR3ILF писав: Вів травня 05, 2026 5:43 pm Може у вас великий ефірний шум, АРУ їм підперто і не чути. У мене шум на дуже малий і різницю вiдновленя АРУ відразу чути. Антенна активна приймальна резонансна вынесена в лiс.
Я провів ось такий експеримент - сигнал з ГСС з рівнем 100мкв подається на вхід приймача через опір 4,7кОм. Куском дроту цей резистор закорочується. Це дає перепад напруг на вході приймача від 2мкв до 100мкв, тобто 34дб. Далі осцилограми сигналу на виході приймача де можна бачити як "відпускає" АРП коли різко зменшується сигнал. Перша осцилограма - ланцюг швидкої АРП відключено (випаяв діод D4)
agc slow.jpg
Ланцюг АРП підключено - встановлено діод D4 1N4148
agc fast 1N4148.jpg
Діод D4 замінив на шотткі 1N60
agc fast shottky.jpg
При встановленому діоді видно що рівень підсилення відновлюється швидше - тобто швидка АРП працює. Залишив шотткі - сигнали з етеру приймаються комфортно, ніяких нарікань на відновлення АРП після потужного сигналу нема
Андрій_UR3ILF писав: Вів травня 05, 2026 5:43 pm транзистор ВС847 відбирав з максимальною беттою
2N4401 я не відбирав. Вони усі йдуть з досить високою беттою десь 400 або більше
Відповісти