Супер ФНЧ на гіраторах
-
UR5FFR
- Has thanked: 131 time
- Been thanked: 833 times
Супер ФНЧ на гіраторах
Усе почалося з того що декілька неділь тому UR5YDW скинув мені сервіс-мануал на SAILOR 4000 GMDSS. Це мультімодовий професійний трансівер з дуже цікавою схемотехнікою. Там майже куди не ткни - всюди зроблено якісно та добротно, не жаліючи компонентів. Там багато чого мене зацікавило, але по перше - дуже дивний (на перший погляд) ФНЧ ось з такою схемоюПерша ступінь на транзисторах V133V134 - звичайний ФВЧ з частотою зріза 300Гц. А ось далі дещо несподівано стоїть фільтр на гіраторах. Два ланцюга реалізують режекторний (notch) фільтр трохи вище частоти зрізу. Завершує усе ланцюг R538C383.
Схема була загнана в RFSim99 і дійсно показала дуже високу крутизну зрізу. Я змінив номінали на більш розповсюдженні та зробив два фільтра з частотами зрізу 2250Гц та 2750Гц. Усе помістилося на платі розмірами 5 на 10см. Реально зняте АЧХ фільтрів Коефіцієнт прямокутності (shape factor) по рівню 20дб становить 1.1-1.2. Цікаво що при використовуванні гіраторів немає сплеску затримки на частоті зрізу, який приводить не неприємного "шипіння" яке притаманно фільтрам Чебишева високих порядків.
Схема була загнана в RFSim99 і дійсно показала дуже високу крутизну зрізу. Я змінив номінали на більш розповсюдженні та зробив два фільтра з частотами зрізу 2250Гц та 2750Гц. Усе помістилося на платі розмірами 5 на 10см. Реально зняте АЧХ фільтрів Коефіцієнт прямокутності (shape factor) по рівню 20дб становить 1.1-1.2. Цікаво що при використовуванні гіраторів немає сплеску затримки на частоті зрізу, який приводить не неприємного "шипіння" яке притаманно фільтрам Чебишева високих порядків.
-
UR5FFR
Re: Супер ФНЧ на гіраторах
Цікаво порівняти АЧХ фильтрів на гіраторах з звичайним ФНЧ Саллена-Кея які я зробив раніше
Широкий фільтр 2800Гц. Красний трек - гіратори, зелений - Саллен-Кей 6го порядкуВузький фільтр 2250Гц. Синій трек - гіратори, чорний - Саллен-Кей 9го порядку Коментарі як то кажуть зайві
Широкий фільтр 2800Гц. Красний трек - гіратори, зелений - Саллен-Кей 6го порядкуВузький фільтр 2250Гц. Синій трек - гіратори, чорний - Саллен-Кей 9го порядку Коментарі як то кажуть зайві
-
Volodymyr
- Позивний: UW5EMB
- Been thanked: 1 time
Програмне забезпечення доробляли під нього?
Я так розумію, що Si5351NWT не підтримує 9833 і стартує з 100000КГц.
Я так розумію, що Si5351NWT не підтримує 9833 і стартує з 100000КГц.
-
UR5FFR
Ця версія Si5351NWT завдяки AD9833 працює від 20Гц та має векторний аналізатор. Схема та софт не публікувалися - це суто комерційна версія яка була доступна ще до війни - зараз вона знята з виробництва
-
UR5FFR
Фільтр на гіраторах по такий схемі майже не має характерного дзвону на скатах. Тому було дуже цікаво подивитися як буде працювати телеграфний фільтр. Була розроблена схема яка за допомогою перемикання деяких номіналів без зміни схеми змінює полосу пропускання. Середня частота фільтрів 700Гц, полоса по рівню -6дб -350Гц вузький та 600Гц широкий. Реальні АЧХ фільтрів наступніФільтр у зборі на платі розмірами 5*10см
Спектр шумів з реального етеру співпадає з виміряним за допомогою NWT
Декілька записів як працює фільтр. Шум етеру. Перемикаю широкий/вузький фільтр (чутно)
Працює станція. Перемикаю полосу
Сканую діапазон з широким фільтром
Сканую діапазон з вузьким фільтром
Усі записи проводилися на приймач RX3308x2 з двома перетвореннями. Деякі артефакти у вигляді "клацання" пов'язані з тим що АРП працює не в вузький смузі телеграфного фільтру а SSB 3кгц. Також можливо треба трохи збільшити сталу часу АРП
Цікавить думка телеграфістів стосовно записів. Чи треба ширше/вужче? Як воно на слух взагалі?
Цікавить думка телеграфістів стосовно записів. Чи треба ширше/вужче? Як воно на слух взагалі?