Трансивер SW2025

serge_m
Has thanked: 34 times
Been thanked: 33 times

Re: Трансивер SW2025

Повідомлення serge_m »

Схема перетворювача напруги 12V -> 22V для вихідного каскада підсилювача потужності трансивера SW2025
DC-DC_SW2025.JPG

Freddy
Has thanked: 24 times
Been thanked: 46 times

Повідомлення Freddy »

Вибачаюся за офтоп ,  можете підказати матеріал вихідного трансформатора і розмір  в вихідному  каскадi sw2011 . Дякую 
serge_m

Повідомлення serge_m »

Freddy писав: Чет січня 08, 2026 11:08 pm Вибачаюся за офтоп ,  можете підказати матеріал вихідного трансформатора і розмір  в вихідному  каскадi sw2011 . Дякую 

Якщо мова про "бінокль, то схоже на BN-43-3312. Пізніше використовували феритові трубки.
Фото з сайту ur5yfv:
3913927.jpg

Краще зробити сучасний варіант - два трансформатора на кільцях замість одного бінокля.

Freddy
Has thanked: 24 times
Been thanked: 46 times

Повідомлення Freddy »

Я підбираю вихідний каскад для  простого трансивера   з виходом   10 +/-  ватт при 12в . Спочатку дивився на вихідний каскад трансивера мікрон , моя тема є на цьому форумі . Але він однотакт що мені не дуже подобається але там проста схема і його можна зробити малим . Тепер нарвався на схему ум від св2011? Точно й сам не знаю але  писали що від св  і її можна вмістити на малу печатку + трансформатор на трубках чи біноклі теж займає мало місця   , в планах туди поставити не RD16HHF1 a RD15HVF . 
serge_m

Повідомлення serge_m »

Вище є схема підсилювача SW2025. Орієнтуйтесь краще на неї ніж на 2011 рік
serge_m

Повідомлення serge_m »

Нарешті завершив процес причесування схеми основної частини трансивера. А точніше буде сказати "призупинив процес причесування", бо роботи там ще багато: можуть бути неточності, особливо в номіналах, треба продовжувати вирівнювати елементи і лінії по сітці, бажано трохи розподілити щільність схеми по площі аркуша, бо десь густо, десь пусто.
Але є певне логічне завершення того що дуже хотів зробити, тому наважусь оприлюднити цю проміжну версію схеми.
sw2025_scheme_my.JPG
На схему додав гнізда 3.5мм з урахуванням комутації в цих гніздах - раніше ця частина була "винесена за дужки". Всі міжплатні з'єднання вивів на периметр схеми щоб їх не треба було шукати всередині схеми. Додав на схему стрілочки напрямку сигналів (керування і ВЧ) і живлення - це робив для себе для спрощення розуміння схеми. Розфарбовані лінії живлення і ВЧ сигналів RX, TX - це теж робив для себе. Якщо не приживеться то пізніше пофарбую назад все в чорний і приберу стрілочки. Але, як на мене, то допомагає читати схему. Хто як вважає?

Проект зараз фактично живе на моєму ентузиазмі. Олександр Миколайович інтерес до розвитку проекта майже втратив, але в минулому році на мої прохання оновив схеми і плати до версії 2025. Також продовжує налаштовувати зібрані екземпляри. Паралельно з причесуванням схеми я також причесую і плати. Плати замовляються невеликими партіями і з кожним замовленням вносяться зміни (в основному косметичні, але іноді експериментальні). Вносити суттєві зміни в схемотехніку - моїх знань недостатньо, але я відкритий до конструктивної критики і готовий (напевно готовий більше, ніж Олександр Миколайович) вносити зміни і замовляти експериментальні версії плат. Тому, якщо в схемі бачите речі які бажано поправити, як то узгодження між каскадами - запрошую до обговорення.
Один момент вже обговорили в окремій технічній темі, їдуть плати з внесеними змінами, будемо перевіряти, хоча там у мене ще питання яким чином перевірити що стало краще )))
UR5FFR
Has thanked: 124 times
Been thanked: 792 times

Повідомлення UR5FFR »

serge_m писав: П'ят березня 20, 2026 1:56 pm Вносити суттєві зміни в схемотехніку - моїх знань недостатньо, але я відкритий до конструктивної критики і готовий (напевно готовий більше, ніж Олександр Миколайович) вносити зміни і замовляти експериментальні версії плат.

Питання до схемотехніки SWшек завжди були та досі не закриті. Але якщо починати усе робити як слід, то то вже буде не SW а зовсім інший трансівер :) Малою кров'ю тут не обійдеться і схема може стати складнішою. Ось лише декілька моментів яки б можна було б переробити:

1. Вхідний змішувач треба переробити на більш досконалий. Ключам потрібно дати зміщення по постійному струму.
2. Атенюатор на Q2 викинути та зробити теж на ключах
3. Каскад на VT2 (post-mixer amplifier) або замінити на більш дінамічний, або взагалі прибрати
4. Другий змішувач (IC3) дуже-дуже слабкий. Смуга там по перший ПЧ добряча. Треба ставити або на ключах з додатковим підсилювачем, або на AD831
5. АРП яка запирає каскад в ТА7358 це таке собі рішення
6. Деякі каскади можна зробити реверсивними - це спростить комутацію
7. Не завадить ще один КФ - це підвищить пригнічення сусіднього каналу

Це так, те що на поверхні. Робити щось з цього списку окремо - не має сенсу, бо усе взаємопов'язано.
Тому як кажуть програмісти - працює? не чіпай :)

PS А не думали щоб схему зробити в нормальному каді? Наприклад у тому ж самому EasyEDA. Чи вже зробили? Плюс такого рішення в тому що дуже просто вносити зміни та підтримувати відповідність плат до схеми. 

serge_m

Повідомлення serge_m »

Ну то ви прям суттєвих змін розписали ))). Оспорювати зауваження не буду, але 1 - я то не потягну, 2 - ви праві, то вже буде не SW. Тому зробимо як кажуть програмісти, але узгодження фільтрів з каскадами трохи покрутимо хоча б в цілях експериментальних.

Схема...Були думки схему відмалювати з ноля в KiCAD, але не бачу на горизонті достатньої кількості вільного часу щоб братись за те.

PS: по старенькому проекту FM2008 ісходник схеми втрачено безповоротно, лишився тільки в графічному форматі. То ж в минулому році сів відмалював схему в KiCAD, але одразу вносив зміни - використовував цифрові транзистори там, куди вони просяться. Готова десь відсотків на 90. Дуже хочу той проект оживити - скоріше для творчості, бо економічної доцільності то не має.
UR5FFR
Has thanked: 124 times
Been thanked: 792 times

Повідомлення UR5FFR »

serge_m писав: П'ят березня 20, 2026 9:43 pm Ну то ви прям суттєвих змін розписали ))) 
Та ні - саме суттєве я ще не писав. Але от зараз напишу :) А чи потрібно взагалі висока ПЧ та два перетворення? Не очікуване питання, так? :) Я теж десять років тому вважав що перетворення вверх дозволяє спростити ДПФ та прибрати необхідність його налаштування, що нетехнологічно та потребує приладів. Але за 10 років багато що змінилося. NWT та VNA зараз не має лише ледачий :) Було спроектовано декілька ДПФ с суцільним перекриттям 2-30МГц які взагалі не потребують ніякого налаштування - і це реально працює. Ще більше спрощення ДПФ можна зробити використовуючи варікапи.

Також не забуваємо про те, що перетворення вверх не позбавляє нас необхідності мати смугові фільтри. Подивіться на імпортні апарати - незважаючи на високу першу ПЧ по входу стоїть досить багато фільтрів. тому що якщо мі ставимо лише один ФНЧ 30МГц то усе піде на змішувач. Тобто якщо поруч працює сусід на іншому діапазону то він нам може заважати. А був би повноцінний ДПФ - то він би його відфільтрував.

Відповісти