Радіозв'язок по місту

Відповісти
Nestor

Радіозв'язок по місту

Повідомлення Nestor »

Доброго дня!

Випадково знайшов ваш форум через гугл, приємно що є хоч один український з активністю, бо більшість форумів стосовно радіоелектроніки - к4ц4пські, на них зараз нема бажання з кимось спілкуватись.

Може питання трохи не по темі форуму, але мені треба організувати радіозв'язок безкоштовно, і з мінімальними витратами. Поки знаходжуся в пошуках самої концепції як це можна зробити, прошу підказати.

План-мінімум: двонаправлений радіоканал між 2 точками напряму в умовах міста (прямої видимості може не бути), одна з точок переносна, друга стаціонарна. Є можливість встановити ретранслятор на даху, тоді схема ускладнюється, але там теж не буде прямої видимості. Відстань - до 5км.

Варіанти:

1. LoRa. Приймач/передавач від 200 до 500 грн за кожен, потрібна пара. Заявлена відстань 10км та більше - маячня. Чи буде хоча б 2 кілометри - невідомо.
Переваги: просто та дешево, готові плати. Недоліки: мала відстань.

2. Пара старих GSM трубок та власна базова станція на основі OpenBTS / OsmoBTS.
Переваги: дешеві або безкоштовні трубки, велика відстань. Недоліки: для роботи OpenBTS треба SDR трансівер вартістю 25-50 тис грн: не варіант

3. Робота на закинутому стандарті CDMA-2000. Тільки треба десь на металобрухті знайти списане обладнання від Інтертелекому, яке зрізали рік тому у січні.
Переваги: безкоштовні CDMA-трубки. Недоліки: відсутність документації у відкритому доступі. На відміну від GSM, ніхто досі не реалізував в open source.

4. Робота через супутники Satcom.
Переваги: є готові рації у вільному продажі. Недоліки: тільки голос, прошвирнути якісь дані у цифрі тим більше організувати шифрування за допомогою цих готових рацій неможливо. Ну і вартість (хоча найдешевші від 850 грн)

5. Рації VHF/UHF/HF типу Baofeng.
Переваги: ніби все готове. Вартість від 800 грн ніби то до 10 км. Недоліки: незрозуміло що по захисту (шифруванню), теж тільки голос, не можна дані у цифрі кинути.

6. DECT-телефони та зв'язок трубка-база старих панасоніків чи дитячі рації з дальністю 200 метрів - не пропонувати.

7. Саморобні приймачі / передавачі.
Переваги: не обмежений заводськими діапазонами частот і потужностями. Недоліки: зібрати то пів беди, наладка може зайняти тижні роботи. Але може хтось якусь конкретну схему порекомендує.

Ідеальним був би варіант якби трансівер, що використовується в раціях Baofeng чи Satcom можна було придбати у вигляді готової плати (як LoRa) не дорожче ніж половина вартості цієї рації, я б тоді зміг підключити його до мікроконтролеру або комп'ютеру і далі самостійно розібратись. Але щось таких у продажі не бачу або не можу знайти.

Підкажіть, будь ласка, з власного досвіду, що варто використовувати для такої задачі. Частоти будь-які, для мене зараз важливою є простота реалізації та низька вартість. Аналог/цифра перевагу віддаю цифрі (голос можна передати програмно цифровим каналом, а ось навпаки по звуковому каналу ганяти цифру тональним сигналом то збочення, але ще прийнятне). Якщо швидкість несучої дозволить передавати дані у цифрі на рівні допотопних 56К модемів чи навіть 9600 - я думаю це взагалі буде ідеальним варіантом.

Може якісь готові недорогі трансівери, які будуть добивати на потрібну відстань.

Дякую.

serge_m
Has thanked: 22 times
Been thanked: 21 time

Re: Радіозв'язок по місту

Повідомлення serge_m »

У вас задача явно не радіоаматорська. GSM, CDMA - то офтоп для цього форуму, як на мене )

З радіоаматорської точки зору: для 5 км пару кваншенгів за 50 баксів і зовнішню антену для базової станції. Але ж вам цифру та шифрування подавай...

Nestor

Повідомлення Nestor »

У вас задача явно не радіоаматорська
Погоджуюсь, суто побутово-прикладна.
GSM, CDMA - то офтоп для цього форуму
Просто був один з варіантів в голові, але апаратура навіть для OpenSource рішення буде занадто дорога. Хоча якби вона була дешева - в нас була б купа фейкових сот для перехоплення листування абонентів та розсилки спаму.
З радіоаматорської точки зору: для 5 км пару кваншенгів за 50 баксів і зовнішню антену для базової станції
Тоді можна питання? Якщо пара рацій, які зв'язуються напряму на обраному каналі, то навіщо базова станція? Чи маєте на увазі що одну рацію слід обладнати нормальною антеною щоб пробивало на 5км?
Але ж вам цифру та шифрування подавай...
Ну можливість прослуховування розмов, які передаються по відкритому каналу, то ідея не дуже гарна.

Я тут ще одну ідею буду перевіряти, якщо дуже коротко то безкоштовне користування мобільним зв'язком: 2 трубки, 2 сімки з нулем на балансі, раніше були способи продавити через фільтри оператора пакети певної структури. Для мене подібні речі є простішими ніж проектування електронних схем, але це знову оффтоп для даного форуму, це залежність від мобільних мереж яких може не стати, і це залежність від алгоритмів після зміни яких все може обвалитись.
UR5VFT
Позивний: UR5VFT
Has thanked: 479 times
Been thanked: 100 times

Повідомлення UR5VFT »

може Сергій допоможе у вашому питанні - https://ur8lv.com/1621775933
serge_m
Has thanked: 22 times
Been thanked: 21 time

Повідомлення serge_m »

Nestor писав: Пон лютого 02, 2026 12:25 pm Чи маєте на увазі що одну рацію слід обладнати нормальною антеною щоб пробивало на 5км?
Саме так. Тим більше в умовах задачі написано одна станція рухома, друга стаціонарна. Так от для стаціонарної логічно антену гарну і повище

Відповісти