У чому суть - смуга SSB 3кГц, але спектр людського голосу досить нерівномірний та обмежений. Якщо зробити фільтр який виріже усе зайве то він буде працювати як шумоподавлювач. Ідея не моя - схема взята з HamRadio Magazine 1/1980 (стаття в атачі). Трохи поправлені номінали з контролем АЧХ.
Фільтр має два канали - перший 300-400Гц, другий - 1,5-2,5кГц. На виході вони об'єднуються з регулюванням балансу для отримання потрібного тембру.
Тепер головне - на мій погляд воно працює. Голос суттєво не спотворюється. Слабкі станції які йдуть на рівні шумів читаються краще. В атачі три семпла записаних на 80м. На цьому діапазоні у мене рівень шуму 9 балів. Дуже сильні QRM від вуличного освітлення. Упродовж фрагменту періодично включаю та виключаю фільтр. Зрозуміти де що дуже просто - якщо є зайвий шум то фільтр вимкнено.
1й семпл - можна оцінити як працює фільтр на сильних та слабких сигналах та невеликому пайлапі коли викликають декілька станцій
2й семпл - заважають станції під@рів
3й семпл - фільтр включено але змінюю тембр за допомогою R30 (у попередніх семплах він стоїть приблизно у середньому положенні може чуть більше у сторону НЧ)
Антишумовий фільтр
-
UR5FFR
- Has thanked: 106 times
- Been thanked: 719 times
Антишумовий фільтр
- Вкладення
-
- Audio processor for receiver. Ham Radio Magazine 01 January 1980.pdf
- (809.21 Кіб) Завантажено 144 разів
-
- 3.mp3.zip