П-контур в РА.
-
- Has thanked: 43 times
- Been thanked: 294 times
-
- Позивний: UR5FFC
- Has thanked: 17 times
- Been thanked: 25 times
-
Re: П-контур в РА.
Пошукайте якщо є можливість. Бо хочеться зрозуміти як воно там у вас у нутрощах працює
До речі знайшов за "середньогеометричний" розрахунок. Це мабуть з журналу "Радио" 10/1983. Той самий розрахунок є у книзі "Кляровский, Усилители мощности любительских радиостанций, 2008". Але воно геть нікуди не годиться та легко перевіряється. Ось формули та приклад розрахунку з книги А ось що бачимо у RFSim Резонанс "поїхав" кудись у бік та став 13.6МГц. КСВ там 1.2, а на частоті 14МГц КСВ становить вже 2. Отакої
-
ок, трохи згодом.UR5FFCПошукайте якщо є можливість. Бо хочеться зрозуміти як воно там у вас у нутрощах працює
з розрахунком п-контура у всіх книжках так.
-
Щось знайшли? Може з коду програми узяти? Якщо код не втрачено.
Я знаю лише одну методику розрахунку вхідного опору для каскаду з заземленою сіткою, но для неї потрібно знати амплітуду вхідної напруги на катоді. Тоді розраховуємо вхідну потужність, а згодом вхідний опір. Стаття в QST за 1958 рік "Input impedance and fed-through power in grounded-grid amplifiers"
До речі у "довіднику короткохвильовика" Бунимовича теж саме "скопистырено" слово у слово
Тому якщо у вас є якісь інши думки як же розраховується то дуже цікаво
Тут трошки порахував що за П-контур буде якщо реактанс котушки максимальний та дорівнює отому самому середньогеометричному між опорами джерела та навантаження. Так ось у такому П-контурі ємності не тільки однакові. Також їх реактанс дорівнює реактансу котушки (по модулю). А значення віртуального опору який начебто є між двома Г-ланцюгами дорівнює значенню паралельно уключених опорів джерела та навантаження. Добротність двох Г-ланцюгов зв'язана рівнянням Q1*Q2=1. Математично усе це виглядає дуже гарно та елегантно
КПД такого П-контура максимальне, але й фільтрація гармонік найгірша.
-
сподіваюся що знайду. ще трішки зачекайте, будь ласка.UR5FFR писав: ↑Пон лютого 27, 2023 6:27 pmЩось знайшли? Може з коду програми узяти? Якщо код не втрачено.
Я знаю лише одну методику розрахунку вхідного опору для каскаду з заземленою сіткою, но для неї потрібно знати амплітуду вхідної напруги на катоді. Тоді розраховуємо вхідну потужність, а згодом вхідний опір. Стаття в QST за 1958 рік "Input impedance and fed-through power in grounded-grid amplifiers"
доводиться копирсатися у старих іде хдд.
коли знайду, ще й про цю статтю поговоримо ~;)