Радіоприймач ТАЙФУН М

SIMON
Been thanked: 4 times

Re: Радіоприймач ТАЙФУН М

Повідомлення SIMON »

на Китайських СМД 3225 4З 40M мгц.. 73!  

знайти такі резонатори на першу гармоніку не просто та і з резонансним проміжком можуть бути проблеми.

UR5VFT
Позивний: UR5VFT
Has thanked: 315 times
Been thanked: 81 time

Повідомлення UR5VFT »

SIMON писав: Суб червня 21, 2025 8:59 pm
 на Китайських СМД 3225 4З 40M мгц.. 73!  

знайти такі резонатори на першу гармоніку не просто та і з резонансним проміжком можуть бути проблеми.

Пошуки кварців для високої першої ПЧ все-таки дали свої результати. Китайські СМД 3225 4З 40M дозволили не тільки отримати цілком пристойну АЧХ

(див. картинку - і з придушенням порядок, і з загасанням у смузі пропускання), але і отримати Скрипника з випадкових кварців 103 дБ при пропусканні сигналу в один бік, і 95 дБ - в інший,що однозначно вказує на те, що підібравши перші два кварци в QER фільтрі, можна робити цілком пристойні приймачі.все вже перевірено у реалних конструкціях
 - https://www.aliexpress.com/w/wholesale- ... l.search.0

Вкладення
P1040603 (1).jpg
alex2
Been thanked: 12 times

Повідомлення alex2 »

UR5FFR писав: Суб червня 21, 2025 9:45 am
alex2 писав: Суб червня 21, 2025 8:51 amСьогодні заїхав на радіобазар. КП903 по 40 грн.
Якщо вони у вас такі дешеві то навіщо ставити четвірку 310х? Ставте два КП903 у паралель - динаміка буде вище.
Я прихильник уніфікації - немає сенсу ставити різні компоненти там де вони не зовсім потрібні. Тобто або імпорт, або КП903. А так виходить збірна солянка з того що було під руками

Читаємо довідник Горюнова за 1985р.КП903 призначені для застосування в приймально-передавальних і перемикаючих пристроях низькочастотного діапазона (до 30мГц).На цій частоті для КП903 нормується коефіцієнт передачі потужності (для j310-100мГц).Тому зрозуміло,що четвірка j310 дозволяє ставити кварцеві фільтри які є в радіоаматора на частоти від 32 до 80мГц зі своїми ланцюгами узодження без змін у схемі приймача.
UR5FFR
Has thanked: 66 times
Been thanked: 540 times

Повідомлення UR5FFR »

alex2 писав: Пон червня 23, 2025 12:55 pm Читаємо довідник Горюнова за 1985р.КП903 призначені для застосування в приймально-передавальних і перемикаючих пристроях низькочастотного діапазона (до 30мГц).На цій частоті для КП903 нормується коефіцієнт передачі потужності (для j310-100мГц).Тому зрозуміло,що четвірка j310 дозволяє ставити кварцеві фільтри які є в радіоаматора на частоти від 32 до 80мГц зі своїми ланцюгами узодження без змін у схемі приймача.
Читати довідники то дуже корисне діло :) Але треба розуміти що в довідниках ніде немає ніякої графічної інформації стосовно того як КП903 веде себе в залежності від частоти. Лише нормується коефіцієнт передачі потужності для 30МГц. Але тут ціла купа нюансів. Коефіцієнт підсилення нормується для схеми з загальним витоком. У такому включені на частотні властивості дуже сильно впливає прохідна ємність, яка у КП903 досить велика як для ВЧ-транзистора і становить 12-15пф. Але у post mixer amplifier використовується включення с загальним затвором, у якому вплив прохідної ємності виключається і смуга пропускання суттєво збільшується. Тому КП903 досить спокійно буде працювати на частотах 40-50МГц у такій схемі. А на більші частоти КФ не розповсюджені.

Але це все несуттєво в порівнянні з цінами на деякі компоненти у вашому трансивері. Тому питання які фільтри буде ставити радіоаматор на мій погляд досить гіпотетичне. Спочатку треба знайти того самого радіоаматора який готовий витратити стільки грошей :)
Screenshot_2025_06_23-1.png
Screenshot_2025_06_23-1.png (40.83 Кіб) Переглянуто 3218 разів
alex2 писав: Суб червня 21, 2025 8:51 amСьогодні заїхав на радіобазар. КП903 по 40 грн.
Я вам натякаю що якщо мова йде про конструкцію для повторення то треба дивитися трохи далі ніж базар у своєму місці або ларьок через дорогу. Бо дехто живе не в великих містах і для них єдина можливість придбання компонентів - це або інтернет-магазини, або дошки оголошень, або китай. Не всі мають дядю на гуталіновий фабриці запаси з радянських часів. Тому треба ретельно проробляти елементарну базу і давати варіанти замін. Інакше бажаючих повторити конструкцію буде не багато
UR5VFT

Повідомлення UR5VFT »

коли зникли 310 використовували китайські 2n3819
-https://www.aliexpress.com/w/wholesale- ... anpro_desc

UR5FFR

Повідомлення UR5FFR »

UR5VFT писав: Пон червня 23, 2025 4:22 pm коли зникли 310 використовували китайські 2n3819

2n3819 для заміни не підходить бо має майже втричі меншу крутизну. У схемі з загальним затвором це приведе до збільшення вхідного опору у стільки ж разів. Тому це критично, бо порушується узгодження з попереднімі каскадами - його треба перераховувати. тому так просто замінити 310 на 2n3819 не вийде.
310 нікуди не зникли. Вже неодноразово казав - є смд-варіант з маркуванням MMBFJ310. Коштує досить недорого та є повсюди. По параметрам вони ідентичні.
UR5VFT

Повідомлення UR5VFT »

У таблиці наведено багато польових транзистори, які можна застосувати замість J310 ми брали що дешевше у Монстрах працюють понад 4 роки 73!
http://pdf1.alldatasheet.com/datashe...HILD/U310.html

Вкладення
2N3819.rar
(191.1 Кіб) Завантажено 19 разів
UR5FFR

Повідомлення UR5FFR »

UR5VFT писав: Пон червня 23, 2025 7:09 pm У таблиці наведено багато польових транзистори, які можна застосувати замість J310 ми брали що дешевше у Монстрах працюють понад 4 роки

Я вам в таблиці яку ви в архиві приатачили виділив червоним значення крутизни. Вона відрізняється у 5 разів.
Так воно мабуть якось працює, але лише до того часу поки ви не візьмете прилади та не переміряєте параметри. І я вас запевняю вони будуть досить сильно відрізняться від того що закладав автор конструкції.

Я знайом з схемотехнікою "монстрів" - там усі каскади узгодженні. Якби було усе так просто то автор би так і написав - ставте будь які самі дешеві транзистори які зможете купити. Але ні, чомусь у нього у ранніх схемах стоять четвірки саме J310. Це пізніше він з моєї подачі перейшов на більш правильно схемотехніку підсилювальних каскадів з трансформаторним зв'язком база-еміттер, у яких вхідний опір визначається виключно параметрами негативного зворотного зв'язку. А от у четвірок J310 включених за схемою з загальним затвором вхідний опір повністю залежить від крутизни транзисторів. Що буде якщо вхідний опір каскаду після фільтру наприклад збільшиться у 4-5 разів? Виросте нерівномірність АЧХ. І це ще не все - четвірка 310х споживає близько 80-100мА. Це не для того щоб вам тепліше було взимку :) Це для збільшення динамічного діапазону. Бо вона працює у класі А і чим більший струм спокою тим більший сигнал вона може підсилити без спотворень. Четвірка 2n3819 буде споживати 20-30мА - тобто динаміка усе.
2N3819_001.jpg
Freddy
Has thanked: 8 times
Been thanked: 30 times

Повідомлення Freddy »

Це схема не для массового повторення, це скоріш утилізація  того що було в ящику стола   радіоаматора . Тут на покупці і пошуку радіодеталей  можна  потратити багато грошей і часу а чи виправдає себе результат ?  Я коли побачив 4 емф то далі вже і не дивився . Це явно не для мене , 
alex2
Been thanked: 12 times

Повідомлення alex2 »

Freddy писав: Пон червня 23, 2025 8:32 pm Це схема не для массового повторення, це скоріш утилізація  того що було в ящику стола   радіоаматора . Тут на покупці і пошуку радіодеталей  можна  потратити багато грошей і часу а чи виправдає себе результат ?  Я коли побачив 4 емф то далі вже і не дивився . Це явно не для мене , 

Радіоаматори мають різну підготовку.Одні повторюють прості конструкції,біль досвідчені вивчають конструкції інших радіоаматорів,беруть якісь окремі вузли та творчо їх переробляють.Кожен вибирає для себе враховуючи свої можливості.Автор приймача "Тайфун" ніде не писав,що це конструкція для масового повторення.Мені було цікаво зробити приймач з непреривним діапазоном і з хорошою вибірковістю.Для цього були встановлені послідовно 2 ЕМФ.Перевірити як буде працювати АРП та інше.Тим що получилося поділився з вами. Може комусь стане в заваді. Тому хочеться побачити тут на сайті різні конструкції,як для початківців,так і досвідчених аматорів на різний смак.
Відповісти