Простий транзисторний трансивер Бджілка (BeeJT TRX)

Freddy
Has thanked: 6 times
Been thanked: 24 times

Re: Простий транзисторний трансивер Бджілка (BeeJT TRX)

Повідомлення Freddy »

Корисна опція бо ця тема мені цікава але слідкую за нею не дуже пристально . І вже давно втратив ланцюжок подій . Наскільки розумію то плати будуть в ТНТ виконанні . 
UR5FFR
Has thanked: 58 times
Been thanked: 473 times

Повідомлення UR5FFR »

Freddy писав: П'ят травня 09, 2025 4:26 pm Наскільки розумію то плати будуть в ТНТ виконанні . 

ТНТ - це що таке?

UT8AS
Позивний: UT8AS
Has thanked: 10 times
Been thanked: 23 times

Повідомлення UT8AS »

UR5FFR писав: Суб травня 10, 2025 11:22 amТНТ - це що таке?

...я думаю, краще в лайоуті - і ЛУТ (лазерно-праскова) самому зробити і замовити можна...бо тема дуже цікава, і починаючим аматорам, в кого від діда-батька багато чого залишилось, та й на радіогуртках допоможе своєю відносною простотою підтримати наш аматорський рух...благо, зараз дуже багато гарних металевих корпусів - від старих складових системників ПК - CD-програвачів, БЖ, від невеликих відеомагів та тюнерів різних форматів...як зразок нижче...
МініК.jpg

UR5FFR

Повідомлення UR5FFR »

Усі схеми та плати зараз в EasyEDA. Звідти їх досить нескладно конвертувати в пдф для ЛУТ або фоторезисту. Ну і звісно отримати гербера для замовлення плат у китайців або ще десь.
PS Треба забувати про той лайаут, бо це стовідсоткове зло :)
Freddy

Повідомлення Freddy »

UR5FFR писав: Суб травня 10, 2025 11:22 am
Freddy писав: П'ят травня 09, 2025 4:26 pm Наскільки розумію то плати будуть в ТНТ виконанні . 

ТНТ - це що таке?

THT (Through-Hole Technology)  вивідні радіодеталі
Freddy

Повідомлення Freddy »

UT8AS писав: Суб травня 10, 2025 12:17 pm
UR5FFR писав: Суб травня 10, 2025 11:22 amТНТ - це що таке?

...я думаю, краще в лайоуті - і ЛУТ (лазерно-праскова) самому зробити і замовити можна...бо тема дуже цікава, і починаючим аматорам, в кого від діда-батька багато чого залишилось, та й на радіогуртках допоможе своєю відносною простотою підтримати наш аматорський рух...благо, зараз дуже багато гарних металевих корпусів - від старих складових системників ПК - CD-програвачів, БЖ, від невеликих відеомагів та тюнерів різних форматів...як зразок нижче...МініК.jpg

Від діда і батька таке не залишиться . Тут елементна база   інша. Кварци точно треба купляти і  кф нормальний  без приладів не зробиш . Я в цій конструкції ширпотребовських елементів не бачу . Максимум це резистори ,конденсатори але зараз  більшість електроніки вже на смд 
UT8AS

Повідомлення UT8AS »

Freddy писав: Суб травня 10, 2025 12:28 pm

Від діда і батька таке не залишиться... 

...мабуть у вас не було такого діда...а тепер уявіть собі, скільки такого всякого у мене на роботі по всіх шухлядах і поличках...те, що старіше вже здавали на вагу...
Деталі.jpg

UT8AS

Повідомлення UT8AS »

UR5FFR писав: Суб травня 10, 2025 12:22 pm
...Треба забувати про той лайаут...

...воно то так, треба крокувати в ногу з часом, але для молодшої групи 7-9 років лайоут більш простий і ручний, на будь який розмір деталей можна малювати плату...а старші вже самі вибирають, що для них краще...
UR5FFR

Повідомлення UR5FFR »

Freddy писав: Суб травня 10, 2025 12:25 pm THT (Through-Hole Technology)  вивідні радіодеталі

Так, все буде на вивідних компонентах бо не кожен з початківців має навички smd монтажу
Freddy писав: Суб травня 10, 2025 12:28 pmТут елементна база інша. Кварци точно треба купляти і кф нормальний без приладів не зробиш . Я в цій конструкції ширпотребовських елементів не бачу . Максимум це резистори ,конденсатори але зараз більшість електроніки вже на смд

Елементарна база у Бджілки досить доступна - нічого дефіцитного в конструкції нема. Якщо нема NWT то КФ або готовий набір відібраних резонаторів для нього можна купити - на ur8lv є пропозиції. Моя практика показує що навіть без попереднього відбору КФ виходить більш-менш нормальний.
UT8AS писав: Суб травня 10, 2025 4:36 pm ...воно то так, треба крокувати в ногу з часом, але для молодшої групи 7-9 років лайоут більш простий і ручний, на будь який розмір деталей можна малювати плату...а старші вже самі вибирають, що для них краще...

Це воно вам так кажеться що він більш простий тому що ви до нього звикли :) А дітлахи - це чистий аркуш. Їм що даси - те вони й будуть використовувати. Будь-який кад відрізняється від лайаута тим, що попереджує багато помилок та синхронізує плату з схемою. Тобто ви завжди маєте стовідсоткову впевненість що у схемі усі виводи компонент кудись під'єднані, плата повністю відповідає схемі та усі з'єднання розведені.

Freddy

Повідомлення Freddy »

Підтримую в тому що від лайоута треба відходити . Сам починав з нього ще в шкільні роки і дуже довго на ньому сидів , а потім недавно  з матюками переліз на кікад( хотів на альтіум але немає можливості скачати програму щоб без грошів ) Було тяжко з початку а тепер дивлюся на той лайоут як на г ... . Якщо ніколи не вилазити з лут то може лайоут і добре але якщо діло доходить до заводських плат то це ж...  я б дітей починав вчити з кікад . Основи правильні закладаються . А діти вони все хватають швидко , головне закласти правильний фундамент . 
Відповісти