Алгоритм роботи автоматичного антенного тюнера

Freddy
Has thanked: 5 times
Been thanked: 18 times

Алгоритм роботи автоматичного антенного тюнера

Повідомлення Freddy »

Хтось може пояснити алгоритм роботи автоматичного антенного  тюнера ? Ну те що він контролює ксв це ясно але  що далі ? Як дізнатися чого додати , індуктивності чи ємності ? Чи просто методом підбору це працює ?  Я щось не наривався на опис як це працює . Бачив опис автоматичного  узгодження лампового ум . 

Konstantin M
Позивний: Us1g__
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Re: Алгоритм роботи автоматичного тюнера

Повідомлення Konstantin M »

Головне, воно працює!
https://ru.scribd.com/document/67085085 ... ice-Manual
Зайдіть по ссильці, там є повний мануал автотюнера icom ah 4.
Там і схема є , і опис.  
Автотюнер цей - це пісня.  Виїхав в поле, підняв шматок дроту на вудці, знизу тюнер и противовєси, під"єднав трансівер і отримуй задоволення. До 100 Ватт. 
Freddy

Повідомлення Freddy »

Лячно качати з рашасайту , ще й реєстрацію йому давай .. 
Konstantin M

Не обов"язково качати, на сайт заходиш і опис читаєш. Я упевен, що є багато других сайтів ще можна скачати. Це перше, що мені на очі трапилось.
Freddy

Re: Алгоритм роботи автоматичного антенного тюнера

Повідомлення Freddy »

Дякую за інфу , є опис роботи сенсорів але сам алгоритм не описаний . Точніше та частина що мені цікаво . По якому алгоритму працюють реле ?  
Konstantin M

А так принцип роботи простий. Це Г образний тюнер. Спочатку тюнер опреділяє, опір антени. Більше за 50 Ом, Чи меньше. Еісля цього реле перекидає емність Чи до антени, Чи до трансівера. Потім починається перебір катушок і конденсаторів по мінімуму ксв. Потріщать декілька секунд і все. Реле поляризовані, після настройки живлення не беруть.

Konstantin M

Щодо алгоритму я Вам не скажу. Я бачив описи саморобних автотюнерів, Але алгоритмом не цікавився. 
Колись був у продажу такий тюнер
https://us5msq.com.ua/forum/viewtopic.php?f=23&t=244
Але там прошивка була уже в мікроконтроллєрі ... Можливо можна звернутися до Сергія, може він що підскаже. 
Колись ще був радіоаматор з Кам"янского, Запорізьскої області, теж у нього був опис своего автотюнера, можна пошукать, у нього ще сайт був. Він був любитель СДР.
Freddy

Повідомлення Freddy »

Тобто звичайним " перебором "  підкидаються конденсатори чи індуктивності ? Я зрозумів про кого мова (забув позивний, він  автор сдр   ) але на його сайті він давно не був і зареєструватися там в мене не вийшло. Дивився на його тюнер  . А про Сергія,  алгоритм він не скаже бо  прошивку писав не він . Це напевне найбільш популярний тюнер  на наших просторах . Набір для його збірки продають багато хто як і зібрані тюнери . Автор наче американець але кацап .  На одному сайті йобнутих сусідів  є ціла тема присвячена цьому тюнеру . На алі можна купити  багато різних версій . Ще його продавали в донецьку всім відомий пан. 

Konstantin M

"Тобто звичайним " перебором "  підкидаються конденсатори чи індуктивності ?"
Мабудь так. Там конденсатори йдуть наприклад 2пф, 4пф, 8пф и так подвоюється ємність. І так десь до трёх тысяч. Потім все це підбирається паралельно. А котушок там десь 9 штук. Добавляється індуктивність при необхідності. 
Є ще тюнери з моторчиками на змінних ємностях.  І контур з контактом, який їздить по виткам. Але в такого тюнера точність по ксв может Бути більша, Але діапазон опору набагато меньший. 

Подібний тюнер був у якійсь радянській радіостанції. Десь мабуть до кіла тримав . Куча моторчиків, на червьячних передачах, дуже тонка настройка була, Але катушки на механичних перемикачах. Ще та конструкція. 
Я з неї хотїв шашличницю зробить, щоб шампура крутились. Але зараз не до цього.

BL68
Позивний: UR7INU

Повідомлення BL68 »

Там не все так просто. Починаючи з того що мінімумів КСХ може бути декілька при різному співвідношенні емності і індуктивності. І задача "продвинутого" тюнера вибрати найменший з цих мінімумів." Кєтайські" тюнери цим не запморачиваються. Вибрал якійсь мінімум і досить.

Відповісти