ALC в схемі підсилювача

Відповісти
Vitalii
Позивний: UT3UUK
Has thanked: 1 time

ALC в схемі підсилювача

Повідомлення Vitalii »

Панове, вітаю!

Будую підсилювач на парі MRF9120. Підкажіть будь ласка перевірені схеми ALC. Я так розумію, треба робити SWR bridge і з відбитого сигналу брати управління напругою живлення (?) транзисторів? Буду вдячний за працюючі схеми. Схему підсилювача додав

Вкладення
Untitled.jpg
UR5FFR
Has thanked: 52 times
Been thanked: 437 times

Re: ALC в схемі підсилювача

Повідомлення UR5FFR »

Щось ця схема мені нагадує :)
Vitalii писав: Сер квітня 09, 2025 11:48 am Я так розумію, треба робити SWR bridge і з відбитого сигналу брати управління напругою живлення (?) транзисторів?

Не треба робити брідж. Досить просто узяти сигнал, поставити детектор, фільтр та подати управління на каскад драйвера де ви будете регулювати це саме підсилення. Схему яку ви навели - це вихідна ступень. Регулювати тут підсилення ніяк не вийде. Тому вам потрібно у драйвері зробити каскад на двузатворному транзисторі (наприклад BF998) та завести сигнал ALC  на другий затвор.
Ще дуже важливий момент - сигнал на детектор потрібно брати ПІСЛЯ ФНЧ, а не з виходу підсилювача.
Стосовно перевіреного працюючего рішення - дивиться ось тут https://www.ur5ffr.com/viewtopic.php?t=338 - там є схема як зроблено у мене в трансивері DoubleFox ALC та регулювання вихідної потужності
Vitalii

Повідомлення Vitalii »

Тоді питання - у мене на вхід подається 5 Вт потужності, а BF998 до 12В тільки (по факту на 50 Ом навантаження, якщо все правильно розумію, це буде 15В). Там як бути? Можна, в принципі, качати меншу потужність, але і 3Вт це 12.2В. Ставити дільник напруги?
UR5FFR

Повідомлення UR5FFR »

Vitalii писав: Чет квітня 10, 2025 6:23 am Тоді питання - у мене на вхід подається 5 Вт потужності, а BF998 до 12В тільки (по факту на 50 Ом навантаження, якщо все правильно розумію, це буде 15В). Там як бути? Можна, в принципі, качати меншу потужність, але і 3Вт це 12.2В. Ставити дільник напруги?

Я бачу що ви нічого не зрозуміли з того що я написав вам. Ви не зможете зробити ALC у цьому підсилювачі, бо 5Вт які ви йому подаєте на вхід - це дуже багато щоб щось там регулювати. ALC - це комплексне рішення.

Vitalii

Повідомлення Vitalii »

UR5FFR писав: Чет квітня 10, 2025 6:30 am
Vitalii писав: Чет квітня 10, 2025 6:23 am Тоді питання - у мене на вхід подається 5 Вт потужності, а BF998 до 12В тільки (по факту на 50 Ом навантаження, якщо все правильно розумію, це буде 15В). Там як бути? Можна, в принципі, качати меншу потужність, але і 3Вт це 12.2В. Ставити дільник напруги?

Я бачу що ви нічого не зрозуміли з того що я написав вам. Ви не зможете зробити ALC у цьому підсилювачі, бо 5Вт які ви йому подаєте на вхід - це дуже багато щоб щось там регулювати. ALC - це комплексне рішення.

Здогадувався, але тепер ясно, дякую) Да, це за вашою схемою підсилювач робив, тому вона і знайома :) В цілому ж, якщо робити захист по КСХ, наприклад, тоді бачу варіант хіба таки SWR bridge, з якого знімаємо відбитий сигнал, подаємо на щось типу LM3914 і з відповідної ноги знімаємо сигнал про вимнення живлення транзисторів в підсилювачі?
UR5FFR

Повідомлення UR5FFR »

Можна не робити повний датчик КСХ - вам потрібна лише зворотна хвиля. Далі компаратор на будь якому ОП та вимкнення живлення підсилювача з фіксацією (тиристор+ключ або щось таке). Датчик КСХ ставити обов'язково після ФНЧ

Відповісти