Трохи повивчав це питання. Подивився які є інтегральні змішувачі та синтезатори і прийшов висновку, що найпростіше і найдешевший варіант це змішувачі з інтегрованим генератором наприклад такіUR5FFR писав: ↑Чет квітня 04, 2024 7:49 am Я бачу тут два варіанти - або пряма оцифровка на прийом та змішувач на передачу, або ставити якусь мікросхему up/down converter - такі чіпи є але вони зазвичай працюють у квадратурі по ПЧ, тут це дещо зайве. А не дивилися як це зроблено у інших СДРах які перекривають УКХ? Я от завжди дивлюся як інші роблять перед тим як своє малюватиУ результаті таки малюю свою реалізацію, але деякі ідеї можна і запозичити
Трансивер Udai SDR
-
- Has thanked: 16 times
- Been thanked: 32 times
Re: Трансивер Udai SDR
-
Я раніше згадував, що в поточній версії плати DSP є деякі помилки та і взагалі захотілось дещо переробити.
То ж новий варіант схеми: Вирішив відмовиться від Ethernet, що звільнило декілька пінів і це дало змогу використати RGB інтерфейс для дисплея + SDRAM для фреймбуфера. Планую використовувати такий 5'' або такий 7''. В поточній версії теж використовується ця ж 5'' панель тільки в складі збірки.
Теж на плату DSP переній ПЛІС, АЦП та ЦАП і тепер вся цифрова частина трансивера буде на одній платі зі своїм окремим живленням і, можливо, в окремому екранованому відсіку корпусу.
Питання, що до аналогової частини ще поки відкрите: поки не визначився з елементною базою, але хотілося б додати 2м та 70см діапазони, а може ще й 1.2ГГц (але невпевнений чи потрібно).
То ж новий варіант схеми: Вирішив відмовиться від Ethernet, що звільнило декілька пінів і це дало змогу використати RGB інтерфейс для дисплея + SDRAM для фреймбуфера. Планую використовувати такий 5'' або такий 7''. В поточній версії теж використовується ця ж 5'' панель тільки в складі збірки.
Теж на плату DSP переній ПЛІС, АЦП та ЦАП і тепер вся цифрова частина трансивера буде на одній платі зі своїм окремим живленням і, можливо, в окремому екранованому відсіку корпусу.
Питання, що до аналогової частини ще поки відкрите: поки не визначився з елементною базою, але хотілося б додати 2м та 70см діапазони, а може ще й 1.2ГГц (але невпевнений чи потрібно).
-
Прикинув як можна б було додати діапазони 2м та 70см і з'явилася така структурна схема приймача. По ній сигнал з антени потрапляє на фільтри потім на підсилювач потім прямо на драйвер АЦП або на перетворювач частоти якщо вибрано 2м або 70см, а потім на драйвер АЦП
Схема комутація фільтрів
Схема підсилювача Схема драйвера АЦП
Схема змішувача
Бачу, що тут, на форумі, зібрались люди з великим досвідом в проектування аналогових схем у мене ж поки немає такого досвіду, то ж буду вдячний за конструктивну критику смехи. І ще маю сумніви, що до фільтрів. Згідно розрахунків там виходять дуже малі значення індуктивностей, то ж виникло питання чи можливо взагалі зробити такі фільтри? Що можете порадити з цього приводу?-
- Позивний: UR5XOU
- Has thanked: 107 times
- Been thanked: 43 times
-
Зібрав нову версію "заліза" поки без аналогової частини (ще остаточно не визначився з її архітектурою).
Дисплей 7'' IPS. Дизайн графічного інтерфейсу теж вирішив змінити.
Дисплей 7'' IPS. Дизайн графічного інтерфейсу теж вирішив змінити.
-
- Позивний: UR5VFT
- Has thanked: 148 times
- Been thanked: 54 times
(
(Дисплей 7'' IPS. Дизайн графічного інтерфейсу теж вирішив змінити.)
якщо можна мою думку. верхня частина зорово сильно перевантажена і спільна робота панорами і градусника швидко втомлює може С метр стрілочний. але вам як автору вирішувати. 73!
(Дисплей 7'' IPS. Дизайн графічного інтерфейсу теж вирішив змінити.)
якщо можна мою думку. верхня частина зорово сильно перевантажена і спільна робота панорами і градусника швидко втомлює може С метр стрілочний. але вам як автору вирішувати. 73!
-
- Has thanked: 47 times
- Been thanked: 349 times
Підтримаю - дуже багато кнопками зайнято зверху. На мій погляд під статус 25-30% екрану зверху. Усе інше - водоспад та спектр.
PS не дивилися на LVGL? там багато готових контролів та можна робити різні анімаційні ефекти на екрані. тут можна подивитися на деякі можливості
PS не дивилися на LVGL? там багато готових контролів та можна робити різні анімаційні ефекти на екрані. тут можна подивитися на деякі можливості
-
Так, можливо, стрілочний с-метер був би кращий. І місця на дисплеї для нього достатньо. Ну не знаю чи додам його, але принаймні спробую і подивлюсь як воно буде виглядати.
-
Цей дизайн було створено з урахуваннями досвіду використання мого попереднього дизайну. І саме більше, що мені не подобалось в ньому це те що, наприклад, для того щоб увімкнути шумодав чи ще якусь функцію потрібно було перемикатися в меню DSP в ньому вибирати Squelch і лише тут вмикати. То ж я вирішив винести вмикання/вимикання деякий функцій на основний екран при цьому довелось пожертвувати висотою спектра/водоспаду.UR5FFR писав: ↑Сер березня 12, 2025 5:08 am Підтримаю - дуже багато кнопками зайнято зверху. На мій погляд під статус 25-30% екрану зверху. Усе інше - водоспад та спектр.
З іншого боку я задався питанням: яку функцію має виконувати спектр/водоспад. Я думаю, що навряд чи він буде використовуватися для вимірювань рівнів сингалів чи контролю якості сигналу чи ще для чогось такого. Він потрібен лише для виявлення присутності станцій по сусідству. То ж нам не потрібно дуже точне і детальне відображення для цього. Тому зменшив його висоту і збільшив кількість кнопок. Але ви наштовхнули мене на ще одну ідею: в налаштуваннях FFT додати пункт Extended mode і коли він увімкнений, два (чи один) нижні ряди кнопок будуть зникати, а панорама буде розтягуватися на їх висоту. До того ж в мені Utils додати функцію Spectrum scope і коли вона увімкнена буде відображатися лише панорама на всю висоту і ширину екрану - можна буде вмикати коли хочеться подивитися на сигнал з більшою деталізацією.
До того ж беріть до уваги що це дисплей 7'' його розміри ~100х165 то ж навіть зараз висота панорами становить ~35мм
Я знаю про LVGL, але ніколи не мав справу з цією бібліотекою.