Високовольтний блок живлення SG3525+IR2110
-
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 14 times
Re: Високовольтний блок живлення SG3525+IR2110
В чому проблема роботи зі змінним навантаженням в флайбек ? Чим він гірше ? Скажіть мені по якій методі розрахувати вихідний дросель на напругу 1000 в в топології напівміст ? Я свого часу в оце діло вперся і нічого адекватного на цю тему не знайшов . Старичкова програма такі речі в лоб не розраховує і не тільки вона . Про напругу на діодах , а що заважає поставити три послідовно ? Не встигнуть ? Є такі що встигнуть . У флая проблема в тому що треба високовольтний транзистор бо там виходить висока зворотня напруга а давити це діло клампером вилазить в низьке ккд .
-
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 12 times
та воно все без проблем, а як до діла то і ось вони.
Я згоден про тфлайбек, і хочу попробувати вже давно, пока тільки хочу.
А так і діодів можна наставить, і мосфети есть.
І дроссель не потрібно.
Нема з ким порадитись, та і часу зовсім мало.
Ось тут можна зробити прикидочний розрахунок:
http://schmidt-walter-schaltnetzteile.d ... e.html#Abw
єсть деякий досвід по мосфетам C2M0080120D Silicon Carbide Power MOSFET, але я їх не використовував на повну напругу стока, в основному до 300-500в.
Робив прикидочний розрахунок , так якась велика ємність получається : а ще як зробити трансформатор ? Єсть два варіанта
- на ЕТД з зазором,
- на альсивері , кольцо,
з точки зору техніки то краще на торі, але там трудно зробити міжобмоточну ізоляцію, у мене , коли потрібно робити міжобмоточну ізоляцію аж сльози виступають. витків вроді і не багато.
Як що магнітопровод ЕТД то там простіше, але питання до зазору, як впевнитись що він правильний ? я так зрозумів , що потрібно створювати нову тему по флайбаку ?
Я згоден про тфлайбек, і хочу попробувати вже давно, пока тільки хочу.
А так і діодів можна наставить, і мосфети есть.
І дроссель не потрібно.
Нема з ким порадитись, та і часу зовсім мало.
Ось тут можна зробити прикидочний розрахунок:
http://schmidt-walter-schaltnetzteile.d ... e.html#Abw
єсть деякий досвід по мосфетам C2M0080120D Silicon Carbide Power MOSFET, але я їх не використовував на повну напругу стока, в основному до 300-500в.
Робив прикидочний розрахунок , так якась велика ємність получається : а ще як зробити трансформатор ? Єсть два варіанта
- на ЕТД з зазором,
- на альсивері , кольцо,
з точки зору техніки то краще на торі, але там трудно зробити міжобмоточну ізоляцію, у мене , коли потрібно робити міжобмоточну ізоляцію аж сльози виступають. витків вроді і не багато.
Як що магнітопровод ЕТД то там простіше, але питання до зазору, як впевнитись що він правильний ? я так зрозумів , що потрібно створювати нову тему по флайбаку ?
-
-
- Позивний: UR5XOU
- Has thanked: 124 times
- Been thanked: 46 times
Гербером платки поділитись можете?Freddy писав: ↑Нед березня 09, 2025 6:36 pm IMG_20240203_181301.jpg
Які проблеми з ізоляцією ? Майлар нормально тримає якщо страшно то тоді мотайте дротом в тройній ізоляції, TIW B чи як він там . Спробуйте порахувати руцями трансформатор . Я мотав на кільці. Гіморойне діло но транс працює без проблем .
-
- Позивний: UR6IOG
- Been thanked: 5 times
Що до sic мосфетів. Це дуже чудові транзистори, але там де вони потрібні. Якщо робити блок за моєю схемою, то він працює в режимі розривного струму де звичайні igbt, або mosfet не погано працюють. Також треба пам'ятати, що пряма заміна на sic не дуже гарне рішення, sicам бажано подавати мінус для надійного закриття.
-
Трансформатор що на фото мотався для схеми яка тут не публікувалася і плату я не робив , отримав готову. А гербери на флай 1000х1а треба пошукати .oldPsyho писав: ↑Нед березня 09, 2025 6:52 pmГербером платки поділитись можете?Freddy писав: ↑Нед березня 09, 2025 6:36 pm IMG_20240203_181301.jpg
Які проблеми з ізоляцією ? Майлар нормально тримає якщо страшно то тоді мотайте дротом в тройній ізоляції, TIW B чи як він там . Спробуйте порахувати руцями трансформатор . Я мотав на кільці. Гіморойне діло но транс працює без проблем .
-
Не закінчив ще цей блок живлення. Осталось трансформатор тока захисту по току.
Поки в роботі.
З флайбеками мав справу років 20 назад, не дуже вони в мене получались.
Так тоді були зовсім другі часи. Вирішив ще попробувать.
Прикинув трансформатор для флайбека: частоту підганяв під зазор в магнітопроводі, зараз 27 кгц
потужність теж побоявся для початку задирати.
Зупинився на такій конфігурації: шим3843+ТС4420+кмоп+ЕТД59
Трансформатор по такій схемі: половина первічки+вторинна обмотка+друга половина первічки
Для первічки використав літцендрат 120х0.1 , для вторинної провод 0.500-TIW-B (Провід обмотувальний d=0,500мм D=0,70мм ТИ=130°C 3000м 2,00 г/м. трьохшарова
ізоляція) Кожен ряд обмоток пропитував шеллаком (на ізопропілі).
Перший ряд первинної обмотки : вторинна обмотка виглядає так: щоб витки не провалювались на краях ряду, края захищав вузькою стрічкою : Ізоляційна вогнетривка поліестерова стрічки з акриловим адгезивом. З такої ж стрічки робив і міжобмоточну та міжслойну ізоляцію.
Останньою мотав частину первічки що залишилась, там получився ряд і ще 8 витків.
Все помістилось в притик (думав що залишиться ще вікно).
Зазор робив з склотекстоліту 1.5мм. З такими вставками не вдається зібрати магнітопровод із штатними фіксуючими пружинними полосками, прийдеться фіксувати стрічкою, потім щось придумаю.
Індуктивність попала в розрахункову з точністю 5%.
Якась стрічка не правильна, зовсім не тягнеться, може я щось не правильно роблю ?
Поки в роботі.
З флайбеками мав справу років 20 назад, не дуже вони в мене получались.
Так тоді були зовсім другі часи. Вирішив ще попробувать.
Прикинув трансформатор для флайбека: частоту підганяв під зазор в магнітопроводі, зараз 27 кгц
потужність теж побоявся для початку задирати.
Зупинився на такій конфігурації: шим3843+ТС4420+кмоп+ЕТД59
Трансформатор по такій схемі: половина первічки+вторинна обмотка+друга половина первічки
Для первічки використав літцендрат 120х0.1 , для вторинної провод 0.500-TIW-B (Провід обмотувальний d=0,500мм D=0,70мм ТИ=130°C 3000м 2,00 г/м. трьохшарова
ізоляція) Кожен ряд обмоток пропитував шеллаком (на ізопропілі).
Перший ряд первинної обмотки : вторинна обмотка виглядає так: щоб витки не провалювались на краях ряду, края захищав вузькою стрічкою : Ізоляційна вогнетривка поліестерова стрічки з акриловим адгезивом. З такої ж стрічки робив і міжобмоточну та міжслойну ізоляцію.
Останньою мотав частину первічки що залишилась, там получився ряд і ще 8 витків.
Все помістилось в притик (думав що залишиться ще вікно).
Зазор робив з склотекстоліту 1.5мм. З такими вставками не вдається зібрати магнітопровод із штатними фіксуючими пружинними полосками, прийдеться фіксувати стрічкою, потім щось придумаю.
Індуктивність попала в розрахункову з точністю 5%.
Якась стрічка не правильна, зовсім не тягнеться, може я щось не правильно роблю ?
-
Стосовно магнітопроводів з зазором.
Сьогодні отримав ETD59 з гапом 015, так виявилось, що це зазор на одній половині.
Це значить, що склавши дві половини з таким зазором отримаємо зазор 3 мм, а якщо дві половини одна без зазору, а друга з зазором 015 то буде зазор 1.5 мм.
На жаль зазорні магнітопроводи були тільки такі (015) , бувають ще:
TP4A-ETD59/31/22-G100 - зазор 1мм
TP4A-ETD59/31/22-G150 - зазор 1.5мм
TP4A-ETD59/31/22-G200 - зазор 2мм
Комбінуючи ці половинки можна одержати практично любий зазор з шагом 0.5мм починаючи від 1мм.
Таким чином проблему з фіксацією половинок штатними пружинами вирішено.
Сьогодні отримав ETD59 з гапом 015, так виявилось, що це зазор на одній половині.
Це значить, що склавши дві половини з таким зазором отримаємо зазор 3 мм, а якщо дві половини одна без зазору, а друга з зазором 015 то буде зазор 1.5 мм.
На жаль зазорні магнітопроводи були тільки такі (015) , бувають ще:
TP4A-ETD59/31/22-G100 - зазор 1мм
TP4A-ETD59/31/22-G150 - зазор 1.5мм
TP4A-ETD59/31/22-G200 - зазор 2мм
Комбінуючи ці половинки можна одержати практично любий зазор з шагом 0.5мм починаючи від 1мм.
Таким чином проблему з фіксацією половинок штатними пружинами вирішено.
-
Побагатому намотали трансформатор ) літц на 27кгц це не обовязкове рішення . А про зазори це давно відомий факт що вказують зазор на половинці (помоему ворон це вказує на своєму сайті ) . Відповідно комбінуючи половини можна підібрати потрібний . Я беру без зазору і потім роблю потрібний , зручно коли експерементуєш . А для чого драйвер ? Там аж такий важкий транзистор ? 3843 видає до 1 а якщо правильно памятаю . Нагадайте який кз має 3843 , бо якщо памятаю правильно то 100% що для флайбека багато . Стрічка правильна . Це не скоч . Якщо її тягнути то вона просто рветься. Якщо не помиляюся то вона з лавсану зроблена . В імпортних джерелах інформації її називають майларова стрічка . І ще , флай в ссм режимі працює не погано але зворотний звязок налаштувати не просто . В мене на деяких режимах співав .