Ламповий TRX без комутації гетеродинів

oldPsyho
Позивний: UR5XOU
Has thanked: 183 times
Been thanked: 70 times

Re: Ламповий TRX без комутації гетеродинів

Повідомлення oldPsyho »

Так це вона. Правда тут в катодах стоїть резистор 1.3 ома, і качаються вони однією 1П24Б (наводить на думку, що для розкачки їм треба зовсім небагато). По напргуам: анод +370в, екран +180в і на першу сітку -24в
Ігор Віт.
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Повідомлення Ігор Віт. »

В РСО-5М зовсім невелика потужність. порядка 5 Вт. тобто, дуже легкий режим. мабуть вистачало однієї 1П24Б.
Є у мене книга з описами різних радіостанцій. Але не знаю як її тут приліпити. 
oldPsyho

Повідомлення oldPsyho »

Чергова "фантазія"
Для зменьшення Roe до 1.33к використав три лампи і безтрансформаторне живлення аноду та екранної сітки.
З анодним дроселем більш-меньш мені зрозуміло, тепер постало питання що до режимів ламп. 600в анодного та 200в екранного і струм в 100ма на ламку по словам Андрія це вже критичний режим. Отже доведеться зменьшувати струм, напевно десь до 80мА... 

Вкладення
6P21S-2.JPG
UR5VFT
Позивний: UR5VFT
Has thanked: 490 times
Been thanked: 103 times

Повідомлення UR5VFT »

- невдалий варіант. може зробите потроєння і отримаєте чесних 100 Вт з двох гу 50. та і мінус можна отримати теж від мережі 73!
- до речі товариш довгий час працював на такому

Вкладення
IMG0211A.JPG
UR5FFR
Has thanked: 119 times
Been thanked: 756 times

Повідомлення UR5FFR »

oldPsyho писав: Пон лютого 16, 2026 10:54 pm Чергова "фантазія"

Тут є декілька зауважень.
1. Паралельно обмотці трансформатора Tr1 ліворуч треба поставити резистор, бо я вже задовбався говорити що сітка лампи - це лише невелика вхідна ємність. Опору там нема - вважай мегаоми. Широкосмугові трансформатори намотані скруткою працюю нормально лише на досить низьких опорах навантаження - приблизно до 500ом. Далі починають валити на ВЧ. Резистор вираховуй так щоб отримати потрібний вхідний опір підсилювача. Наприклад якщо трансформатор 1:2 то 200ом дадуть на вході 50ом.
2. Який струм другої сітки? Ти впевнений в номіналах R6R11R14? Скільки потужності буде виділятися на VT1? На ньому ж падає 400в.
3. Напругу 2ї сітки я б зробив регульованою. За допомогою цього ти зможеш змінювати режим лампи. Подивись на типові графики залежності від напруги 2ї сітки - якщо вона менше то збільшується напруга відсічки та зменшується максимальний струм - тобто лампа працює в бліьш легкому режимі
UR5VFT писав: Вів лютого 17, 2026 1:01 am - невдалий варіант.
Що саме в ньому невдалого? Можна більше конкретики? Ми ж на технічному форумі а не на виставці митців :)
oldPsyho

Повідомлення oldPsyho »

UR5FFR писав: Вів лютого 17, 2026 8:45 am
oldPsyho писав: Пон лютого 16, 2026 10:54 pm Чергова "фантазія"

Тут є декілька зауважень.
1. Паралельно обмотці трансформатора Tr1 ліворуч треба поставити резистор, бо я вже задовбався говорити що сітка лампи - це лише невелика вхідна ємність. Опору там нема - вважай мегаоми. Широкосмугові трансформатори намотані скруткою працюю нормально лише на досить низьких опорах навантаження - приблизно до 500ом. Далі починають валити на ВЧ. Резистор вираховуй так щоб отримати потрібний вхідний опір підсилювача. Наприклад якщо трансформатор 1:2 то 200ом дадуть на вході 50ом.
2. Який струм другої сітки? Ти впевнений в номіналах R6R11R14? Скільки потужності буде виділятися на VT1? На ньому ж падає 400в.
3. Напругу 2ї сітки я б зробив регульованою. За допомогою цього ти зможеш змінювати режим лампи. Подивись на типові графики залежності від напруги 2ї сітки - якщо вона менше то збільшується напруга відсічки та зменшується максимальний струм - тобто лампа працює в бліьш легкому режимі
UR5VFT писав: Вів лютого 17, 2026 1:01 am - невдалий варіант.
Що саме в ньому невдалого? Можна більше конкретики? Ми ж на технічному форумі а не на виставці митців :)

Для того щоб вирахувати який треба резистор паралельно трансформатору поставити - треба знати який вхідний опір у лампи.
Струм другої сітки 5ма. З трьох ламп - 15ма, по 200в три лампи беруть 3вт. На транзисторі буде виділятись в тепло десь до 5вт. При 1к в екраній сітці струм буде приблизно 4.8ма, якщо буде 3.3к то 4ма на лампу (помоєму так)).

UR5FFR
Has thanked: 119 times
Been thanked: 756 times

Повідомлення UR5FFR »

oldPsyho писав: Вів лютого 17, 2026 11:16 am Для того щоб вирахувати який треба резистор паралельно трансформатору поставити - треба знати який вхідний опір у лампи.
OMG, ти мене чуєш? Лампи та мосфети мають дуже великий вхідний опір. Зворотній струм першої сітки 6П21 по даташиту не перевищую 3мкА. Скільки там розкачки буде? Наприклад 30в. Опір не менше 30/0,000003=10 МЕГАом. Але є вхідна ємність. Разом з резистором який ти підключиш з сіток на землю вона утворює RC ланцюг, частота зрізу якого рахується стандартно f = 1/(2*pi*R*C). Чим більша ємність сіток тим менший опір треба буде під'єднати щоб частота зрізу була вища за 30МГц. Краще її брати не менше ніж 36-40МГц. Тоді на 30МГц не буде завалу.

oldPsyho

Повідомлення oldPsyho »

Тоді резюк треба ставити 150ом. Частота зрізу буде приблизно 42мгц.
Трансформатор скоріше за все буде на кільці м600нн, 7 витків первичка, 12 витків вторичка...
Відповісти