Ламповий TRX без комутації гетеродинів
-
oldPsyho
- Позивний: UR5XOU
- Has thanked: 183 times
- Been thanked: 70 times
Re: Ламповий TRX без комутації гетеродинів
Так це вона. Правда тут в катодах стоїть резистор 1.3 ома, і качаються вони однією 1П24Б (наводить на думку, що для розкачки їм треба зовсім небагато). По напргуам: анод +370в, екран +180в і на першу сітку -24в
-
Ігор Віт.
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
В РСО-5М зовсім невелика потужність. порядка 5 Вт. тобто, дуже легкий режим. мабуть вистачало однієї 1П24Б.
Є у мене книга з описами різних радіостанцій. Але не знаю як її тут приліпити.
Є у мене книга з описами різних радіостанцій. Але не знаю як її тут приліпити.
-
oldPsyho
Чергова "фантазія"
Для зменьшення Roe до 1.33к використав три лампи і безтрансформаторне живлення аноду та екранної сітки.
З анодним дроселем більш-меньш мені зрозуміло, тепер постало питання що до режимів ламп. 600в анодного та 200в екранного і струм в 100ма на ламку по словам Андрія це вже критичний режим. Отже доведеться зменьшувати струм, напевно десь до 80мА...
Для зменьшення Roe до 1.33к використав три лампи і безтрансформаторне живлення аноду та екранної сітки.
З анодним дроселем більш-меньш мені зрозуміло, тепер постало питання що до режимів ламп. 600в анодного та 200в екранного і струм в 100ма на ламку по словам Андрія це вже критичний режим. Отже доведеться зменьшувати струм, напевно десь до 80мА...
-
UR5VFT
- Позивний: UR5VFT
- Has thanked: 490 times
- Been thanked: 103 times
- невдалий варіант. може зробите потроєння і отримаєте чесних 100 Вт з двох гу 50. та і мінус можна отримати теж від мережі 73!
- до речі товариш довгий час працював на такому
- до речі товариш довгий час працював на такому
-
UR5FFR
- Has thanked: 119 times
- Been thanked: 756 times
Тут є декілька зауважень.
1. Паралельно обмотці трансформатора Tr1 ліворуч треба поставити резистор, бо я вже задовбався говорити що сітка лампи - це лише невелика вхідна ємність. Опору там нема - вважай мегаоми. Широкосмугові трансформатори намотані скруткою працюю нормально лише на досить низьких опорах навантаження - приблизно до 500ом. Далі починають валити на ВЧ. Резистор вираховуй так щоб отримати потрібний вхідний опір підсилювача. Наприклад якщо трансформатор 1:2 то 200ом дадуть на вході 50ом.
2. Який струм другої сітки? Ти впевнений в номіналах R6R11R14? Скільки потужності буде виділятися на VT1? На ньому ж падає 400в.
3. Напругу 2ї сітки я б зробив регульованою. За допомогою цього ти зможеш змінювати режим лампи. Подивись на типові графики залежності від напруги 2ї сітки - якщо вона менше то збільшується напруга відсічки та зменшується максимальний струм - тобто лампа працює в бліьш легкому режимі
Що саме в ньому невдалого? Можна більше конкретики? Ми ж на технічному форумі а не на виставці митців
-
oldPsyho
Для того щоб вирахувати який треба резистор паралельно трансформатору поставити - треба знати який вхідний опір у лампи.UR5FFR писав: ↑Вів лютого 17, 2026 8:45 amТут є декілька зауважень.
1. Паралельно обмотці трансформатора Tr1 ліворуч треба поставити резистор, бо я вже задовбався говорити що сітка лампи - це лише невелика вхідна ємність. Опору там нема - вважай мегаоми. Широкосмугові трансформатори намотані скруткою працюю нормально лише на досить низьких опорах навантаження - приблизно до 500ом. Далі починають валити на ВЧ. Резистор вираховуй так щоб отримати потрібний вхідний опір підсилювача. Наприклад якщо трансформатор 1:2 то 200ом дадуть на вході 50ом.
2. Який струм другої сітки? Ти впевнений в номіналах R6R11R14? Скільки потужності буде виділятися на VT1? На ньому ж падає 400в.
3. Напругу 2ї сітки я б зробив регульованою. За допомогою цього ти зможеш змінювати режим лампи. Подивись на типові графики залежності від напруги 2ї сітки - якщо вона менше то збільшується напруга відсічки та зменшується максимальний струм - тобто лампа працює в бліьш легкому режиміЩо саме в ньому невдалого? Можна більше конкретики? Ми ж на технічному форумі а не на виставці митців
Струм другої сітки 5ма. З трьох ламп - 15ма, по 200в три лампи беруть 3вт. На транзисторі буде виділятись в тепло десь до 5вт. При 1к в екраній сітці струм буде приблизно 4.8ма, якщо буде 3.3к то 4ма на лампу (помоєму так)).
-
UR5FFR
- Has thanked: 119 times
- Been thanked: 756 times
OMG, ти мене чуєш? Лампи та мосфети мають дуже великий вхідний опір. Зворотній струм першої сітки 6П21 по даташиту не перевищую 3мкА. Скільки там розкачки буде? Наприклад 30в. Опір не менше 30/0,000003=10 МЕГАом. Але є вхідна ємність. Разом з резистором який ти підключиш з сіток на землю вона утворює RC ланцюг, частота зрізу якого рахується стандартно f = 1/(2*pi*R*C). Чим більша ємність сіток тим менший опір треба буде під'єднати щоб частота зрізу була вища за 30МГц. Краще її брати не менше ніж 36-40МГц. Тоді на 30МГц не буде завалу.
-
oldPsyho
Тоді резюк треба ставити 150ом. Частота зрізу буде приблизно 42мгц.
Трансформатор скоріше за все буде на кільці м600нн, 7 витків первичка, 12 витків вторичка...
Трансформатор скоріше за все буде на кільці м600нн, 7 витків первичка, 12 витків вторичка...